КПКОНПИ реагира остро на отказа на Лозан Панов да даде обяснения за

Шефът на ВКС е призован съвсем законно...

КПКОНПИ реагира остро на отказа на Лозан Панов да даде обяснения за | StandartNews.com

Остра реакция на Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество след отказа на председателя на Върховния касационен съд Лозан Панов да даде обяснения по повод проверка за неплатени данъци. Тя дойде няколко часа сред като от пресцентъра на съда  съобщиха, че според Панов начинът на призоваването му е било в нарушение на Конституцията. Заключението си, че призоваването му нарушава принципа за разделение на властите и същността на правовата държава, Панов прави защото е бил призован като председател на Върховния касационен съд, но по процедура за редови граждани.

На това от антикорупционния орган отговарят,  че за снемане на обяснения по ревизионен акт на Приходната агенция и във връзка с правомощията на Комисията да прави проверка за потенциални корупционни действия на лица, заемащи висши държавни длъжности, Панов е поканен в лично качество. Всъщност, уточняват от там, Комисията е орган,  който разследва потенциално корупционно поведение на лицата, заемащи висши държавни длъжности, изредени в специален член, в който председателят на ВКС е упоменат на първо място.

Антикорупционната структура нарича "неприемливо самоидентифицирането на един магистрат с цялата съдебна власт и използването на институцията, която представлява като основание да се постави извън закона. Разделението на властите означава ненамеса от една власт в работата на друга, а не недосегаемост на представител на една от властите", завършва съобщението от там.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай