Кошмар за бежанците в Елхово. Гладни деца, няма топла вода

Скандалът расте

Кошмар за бежанците в Елхово. Гладни деца, няма топла вода | StandartNews.com

Скандалът с преместването на украинските бежанци от хотелите по морето във вътрешността на страната продължава да расте. Около 500 бежанци се настаниха във фургоните в разпределителния център Елхово, съобщи Нова тв.

„Излязохме от автобуса и ни оставиха”, оплака се украинка. Заради условията друга коментира, че си тръгва. Има и хора, които са крайно нуждаещи се.

Масово недоволство сред бежанците имаше поради липсата на топла вода и храна. Майка с три деца сподели, че снощи са си легнали гладни, защото никой не им е предоставил храна. Друга майка пък заяви, че няма никакви условия за малко бебе, което тя държеше на ръка.

В лагера с фургоните има е възрастни хора, инвалиди. "Майка ми е не вижда, не може да ходи сама до тоалетната, която е в другия край на лагера. Тук няма никакви условия", обясни друга бежанка.

Председателят на Държавната агенция за бежанците/ДАБ/ Мариана Тошева, която спешно отиде в центъра, потвърди, че днес ще пристигнат още украинци. Те ще останат в разпределителния центът до 72 часа, след което ще бъдат пренасочени.

„Просто тук е буферен център до 72 часа. Това е така нареченият филтър или триаж, за да се приоритизират хората със по-специфични нужди. Това е смисълът на буферната зона. След това се насочват, правят се групи и списъци, ако хора са се сближили, докато са били на един хотел, може някаква група, да кажем 40-50 човека, да бъдат насочени и съответно към почивна база, така че да не се разделят, след като са създали една миниобщност. Вече разбрах, докато идвах по пътя, че има една жена на инсулин. С нейните придружители, както и други ако има в такова уязвимо положение с бебенцата, да бъдат насочени вече към почивни бази, за да могат да се настанят в условия, в които да изкарат до 31 август, както е втората фаза на програмата”, обясни Тошева.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай