Кошмар! С кои страни сравниха България в класация

В Европа сме абсолютно на дъното

Кошмар! С кои страни сравниха България в класация | StandartNews.com

България е под средата, на 78-мо място, в глобалната класация на международния "Индекс за възприятие на корупцията" за 2021, а в Европа страната ни се нарежда на последно място в класацията. Данните от изследването бяха представени от Калин Славов и Ваня Нушева от "Прозрачност без граници" на пресконференция в Националния пресклуб на БТА.

Позицията на страната в класацията показва системни, трайни и структурни проблеми в борбата с корупцията, отбеляза изпълнителният директор на "Прозрачност без граници" Калин Славов.

Начело в класацията са Дания, Финландия, Нова Зеландия, Норвегия, Сингапур и Швеция.

В Европа страната ни се нарежда на последно място в класацията, при средна стойност от 66 точки. Преди нас са Унгария (43), Румъния (45), Хърватска (47) и Гърция (49).

Ваня Нушева отбеляза, че индексът за страната ни се движи между 41 и 43 пункта през годините, което показва, че не просто нямаме напредък, а България "тъпче на едно и също място в борбата с корупция".

От "Прозрачност без граници" заявиха, че страната ни се доближава повече до страни в дъното на световната класация като Афганистан и Северна Корея с показатели 16 от 100, отколкото до първенците в нея - Дания, Финландия и Нова Зеландия (88 от 100).

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай