Кошмар! Метеоролог със стряскащи факти за потопа в София

Какво коментира Анастасия Стойчева от НИМХ

Кошмар! Метеоролог със стряскащи факти за потопа в София | StandartNews.com

" Бърз студен атмосферен фронт премина над страната ни. Голямата разлика в температурите и това, че се намираме в югозападен поток, който пренася влажна и топла въздушна маса от Средиземноморието, а в същото време от северозапад прониква хладен въздух и създава неустойчива въздушната маса, доведе до тази буря. И по тази причина, въпреки че лятото приключи, все още сме в летен циркулационен режим. Развиват се купесто-дъждовни облаци, от които падат интензивни валежи, има гръмотевични бури и това е съпроводено с усилване на вятъра."

Това каза пред Факти.бг метеорологът Анастасия Стойчева.

"Около 500 мълнии са паднали според колегите от отдела, наблюдаващ гръмотевичната активност над страната. Град София се намира във високо котловинно поле, което е част от планинските масиви в Западна България. Знаете, че западната половина от страната е с голяма разлика в надморската височина - от почти 0 метра покрай река Дунав, до най-високата точка на Балканите – връх Мусала.

При такава богата орография, каквато имаме ние, не е необичайно да се развиват такива мощни гръмотевични бури.

Над хижа Боерица, на Витоша, имаше добре развит във височина над 12 километра облак. Количеството на валежа, регистриран от автоматичната измервателна система на НИМХ, в хижата е 42 л/кв. м., на Владая имаме отчетени 35 л/кв. м.

Това са локални явления, които имат като резултат неравномерно разпределение на валежите, неравномерно разпределение на гръмотевичната дейност, която е свързана с развитието на съответния облак.

Над София е имало три основни вълни. Над Банкя и Иваняне влезе първият облак. Изваля се в района, но след това започна развитие над Витоша. Друг облак имаше над Нови Искър и Кремиковци. И там облакът надхвърли 12 километра. При такива облаци и голяма динамика се реализират интензивни валежи", каза още Анастасия Стойчева..

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай