Кошмар. Какво още откри Турция в Черно море

Поредната драма с мина

Кошмар. Какво още откри Турция в Черно море | StandartNews.com

В Черно море близо до границата с България е открита мина, съобщи днес Министерството на националната отбрана на Турция.

На 28 март 2022 г. "... в сутрешните часове беше открита мина в шелфа на Игнеада, близо до българската морска граница, и екипите на Подводната отбрана (SAS) в региона бяха бързо прехвърлени на мястото на инцидента", съобщи в Twitter турското Министерство на отбраната.

"Въпросната мина беше обезопасена от екипите на SAS и беше предприета интервенция за нейното неутрализиране", добави то.

На 26 март агенция „Доган” съобщи, че обект, приличащ на мина, е открит от рибари в Босфора. По-късно Министерството на отбраната на Турция потвърди, че обектът е стара мина, който е неутрализиран успешно. Министърът на отбраната Хулуси Акар информира, че е обсъдил ситуацията с представители на Русия и Украйна. Той отбеляза, че след инцидента в региона са започнали да дежурят миночистачи на Военноморския флот на Турция, координацията между Анкара, Москва и Киев по този въпрос продължава.

На 19 март Центърът за връзки с обществеността на Федералната служба за сигурност (ФСБ) на Русия съобщи, че поставените от украинските военноморски сили на подходите към пристанищата в Черно море може да започнат да се придвижват към Босфора заради скъсани въжета.

В съответствие с Конвенцията за разполагане на подводни автоматично взривяващи се при допир мини е забранено поставянето им на котва, тъй като не са безопасни, ако се откачат от въжетата, с които са закрепени, съобщава БНР..

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай