Сряда,

Коронавирусната криза показва контраста в доходите

От: Рачо Рачев -
Коронавирусната криза показва контраста в доходите
A
A
A

Разликата между доходите на 20-те процента най-бедни и най-богати е осем пъти. Това е регистрирано месеци преди пандемията. Става дума за социален контекст, върху който сме влезли в тази криза. А тя ще бъде катализатор на проблемите с неравенствата, обясни в интервю за БНР икономистът Любослав Костов, главен асистент в Института за социални и синдикални изследвания към КНСБ.

Днес той организира онлайн дискусия за посткризисния период и за социалното неравенство.

По думите му трябва да се запитаме защо в години на икономически растеж не се е предприела по-активна политика: „Говорим за понятия като пропуснати ползи, алтернативни решения“.

Любослав Костов коментира мярката 60:40, която според него е разкрила, че масово хората не се осигуряват на реалната си заплата и че много от работодателите са част от сивата икономика.

„В момент като този усещаме загубите си под формата на доход. Сега българинът ще разбере необходимостта да се осигурява на реалната си заплата... 9 лева на ден е минималното обезщетение, то трябва да се покачи... Държавата има буфери... Държавата прави някакви неща, но трябва да е една идея по-активна", обясни икономистът.

Според него кризата ще има всеобхватен характер, изцяло обществен, и е възможно след края ѝ да ни залее вълна от популизъм. „Проблемът на много европейски страни е популизмът и той поражда погрешни решения в икономическата политика. Трябва да се говори трезво, но не консервативно“, категоричен бе Любослав Костов.


Всички новини от категория Общество.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички