Коронавирусната криза показва контраста в доходите

Защо в години на икономически растеж не се е предприела по-активна политика

Коронавирусната криза показва контраста в доходите | StandartNews.com

Разликата между доходите на 20-те процента най-бедни и най-богати е осем пъти. Това е регистрирано месеци преди пандемията. Става дума за социален контекст, върху който сме влезли в тази криза. А тя ще бъде катализатор на проблемите с неравенствата, обясни в интервю за БНР икономистът Любослав Костов, главен асистент в Института за социални и синдикални изследвания към КНСБ.

Днес той организира онлайн дискусия за посткризисния период и за социалното неравенство.

По думите му трябва да се запитаме защо в години на икономически растеж не се е предприела по-активна политика: „Говорим за понятия като пропуснати ползи, алтернативни решения“.

Любослав Костов коментира мярката 60:40, която според него е разкрила, че масово хората не се осигуряват на реалната си заплата и че много от работодателите са част от сивата икономика.

„В момент като този усещаме загубите си под формата на доход. Сега българинът ще разбере необходимостта да се осигурява на реалната си заплата... 9 лева на ден е минималното обезщетение, то трябва да се покачи... Държавата има буфери... Държавата прави някакви неща, но трябва да е една идея по-активна", обясни икономистът.

Според него кризата ще има всеобхватен характер, изцяло обществен, и е възможно след края ѝ да ни залее вълна от популизъм. „Проблемът на много европейски страни е популизмът и той поражда погрешни решения в икономическата политика. Трябва да се говори трезво, но не консервативно“, категоричен бе Любослав Костов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай