Концлагерът "Белене" става туристическа атракция

Има план за възстановяване на част от постройките на остров Персин, които са били унищожени, казва кметът Милен Дулев

Концлагерът "Белене" става туристическа атракция | StandartNews.com

Концлагерът в Белене е на път да се превърне в един от най-посещаваните туристически обекти по Дунав. Само за година са го посетили 3000 българи и чуждестранни туристи, информира Би Ти Ви.

Кметът на Белене Милен Дулев коментира за медията, че има план за възстановяване на част от постройките на остров Персин, които са били унищожени. „Все по-млади хора се ангажират с миналото“, казва той.

Според екскурзоводката Недялка Тончева част от хората посещават лагера, за да почетат невинните жертви. „Нямаме точни данни точно колко са те, защото цялата документация е унищожена“, казва тя.

Би Ти Ви разказа историята на 94-годишната Цветана. Едва на 18 години тя се увлича по идеите на анархизма. „Спомням си, тогава се говореше за 8-часов работен ден, за правата на жената, за свободната любов. Аз питах майка си какво значи анархизъм и тя каза: „Това са хората, които всяка власт ги гони“, спомня си Цветана Джерманова.

През 1948 г. е арестувана. Изпратена е първо в лагер в силистренското село Босна, а две години по-късно е преместена в Белене.

„Вечерно време ми е било най-тежко, защото усещах как затихва денят и си мислех за майка ми, за съпруга ми, за бъдещето ми“, казва жената.

Изкарва там 4 месеца и обещала да разказва за това време заради останалите затворници, за да се помни и да не се забравя миналото.

„Тогава ми казваха: „Ние сме възрастни и сигурно няма да доживеем да видим това, но ти си най-младата и ако останеш жива, трябва да напишеш на света да знае за тия ужаси, които преживяхме, за да може по-нататък човечеството да не бъде подлагано на такава жестокост“, разказва Цветана.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай