Контрапротестиращи в СУ, окупатори викнаха полиция

Контрапротестиращи в СУ, окупатори викнаха полиция | StandartNews.com

София. Група студенти, които се обявяват против окупацията на Софийския университет, нахлуха в двора на учебното заведение с плакати. Контрапротестът е подкрепен от Гражданската инициатива "За нов обществен договор".

Недоволните от окупацията на Ректората проникнаха през портала на двора откъм университетската библиотека. Те направиха опит да влязат в сградата, но вратите останаха заключени. Окупаторите са извикали полиция. Полицаите са дошли и са си тръгнали, съобщи пред БНР един от студентите, които държат сградата с искания.

Очевидци казаха, че в групата на нахлуващите са забелязали лица от футболните агитки, които участваха дейно във февруарските протести, както и провокаторите от кръга около Бисер Миланов - Петното. Забелязана е и предводителката на контрапротестите в подкрепа на правителството Нина Гергова.

Контрапротестиращите студенти твърдят, че искат да учат, а окупацията им пречи. Те не коментират исканията на колегите си за оставка на правителството и промяна на морала в българското общество и политика.

 

(Видео: Иван Бедров)

Собствената им декларация гласи: "Софийският университет е символ на свободата още от основаването си, а днес е окован във вериги и това трябва да се прекрати незабавно. Ние сме лишени от правото си да учим, семействата ни едва успяват да осигурят издръжката ни, а повечето от нас работят, за да си плащат семестриалните такси. Но не може да посещаваме лекции и упражнения. Нашите протести, когато бяха повишени студентските такси, протестите от февруари, протестът ни за морал след избора на Пеевски, бяха подменени и нямат нищо общо с хора, които търгуват с нашите съдби. Вън търговците от храма".

След нахлуването множество граждани се събраха около сградата на учебното заведение в подкрепа на студентите, които протестират вътре за оставка на правителството. Окупаторите излязоха при тях в двора, за да разговарят. Те за пореден път обявиха, че нямат връзка с никакви политически партии и протестират, защото са възмутени от липсата на морал в българската политика. Окупацията на университета остава безсрочна. 

На място дойдоха актьорите Ивайло Захариев и Христо Мутафчиев, който е председател на Съюза на артистите. Те категорично изразиха подкрепата си за студентите. "В близките дни театрите ще затворят, а актьорите ще дойдат тук", заяви Мутафчиев, цитиран от Offnews. Той каза, че Младежкият театър е приел декларация в подкрепа на студентите. Подкрепа има и от Народния театър.

В 14 ч. студентите излязоха и прочетоха декларация във връзка с провокациите от нощта и днес. В нея се казва така: "Рано или късно ще бъдем изметени от тази сграда по един или друг начин. Тази сграда е символ на една идеална цел, не политическа. Тя беше атакувана по най-мерзък начин. Отговорът е само един – призоваваме нашите родители, учители, съседи, целия народ на страната да излезе и да ни подкрепи, защото не сме свръхчовеци и не можем да държим един от малкото останали чисти символи на тази страна далеч от все по-рафинираните опити за провокации. Да дойдат в 18 ч на паметника да заявят волята си за живеят в свободна държава.
Няма утре. Има само днес. 50 000 души през юни месец вярваха, че ще има утре и вдругиден и затова сега седят по домовете си и енергията им се изчерпа. Днес българската нация трябва да направи своя избор."

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай