Конкуренцията не позволява рязък скок на "Гражданска"

Конкуренцията не позволява  рязък скок на "Гражданска" | StandartNews.com

Системата "бонус-малус" за задължителната застраховка ще дисциплинира джигитите на пътя

Премахването на маркировката на автомобилите доведе до 40% ръст в кражбите, казва Стоян Проданов

Градушките и наводненията от миналата година не научиха българина да се застрахова

"Зелена карта" без доплащане е облекчение за шофьорите

Цялото общество има интерес да няма управляващи МПС без полица

- Възможно ли е да поскъпне задължителната застраховка "Гражданска отговорност" заради вдигане на лимита на отговорност при произшествие?

- Вероятно ще се случи, но това е в дългосрочен план. Говорим за няколко години, през този период плавно ще се вдига цената на "Гражданска отговорност". Скокообразно нарастване в резултат на приемането на този лимит не се предвижда. Така че такава пряка връзка няма. Не искам да казвам, че е спекулация, но по-скоро е неточна интерпретация на думи на колеги, които прогнозират такова развитие на цената. Аз смятам, че в момента няма да има никакви категорични и резки движения в цените на полицата, защото върху цената влияят различни фактори. Някои от факторите работят в това цената да върви нагоре, други работят в обратна посока. Не бих казал, че някакви промени в момента, които се предлагат, могат категорично да повлияят веднага и цената да бъде натисната силно нагоре. Представете си, че на един пазар, на който потребителите не само са фиксирано количество, но и намаляват, както знаем от демографската справка на страната, работят не един или два, ами 30 застрахователя и всеки иска да вземе парченце от пазара. Това води до остра конкуренция и до невъзможност, която виждаме последните години, независимо от подобни промени, за рязко вдигане на цената. Това е съвсем очевидно.

- Какво точно ще се случи със сертификата "Зелена карта"?

- Ако се върнем много назад - годините преди да влезем в ЕС - "Зелена карта" беше "Гражданска отговорност" за чужбина. А ГО беше само за страната. При влизане в ЕС, с "Гражданската отговорност" имахме полица за целия Европейски съюз. Сертификатът "Зелена карта" се издаваше за шофьорите, за да имат възможност да показват наличие на полица ГО в чужбина и се таксуваше отделно. В последствие изискването на компаниите да издават срещу някаква премия сертификат за страните от ЕС беше отменено, а сега същото това нещо се прави и за другите страни от "Зелена карта", които са извън ЕС. Тоест с тези промени, "Зелена карта" става част от полицата "Гражданска отговорност" и се издава при поискване на шофьорите без да има основание да се събира на шофьорите допълнителна премия. Това ще работи в посока да облекчим потребителите.

- "Гражданска отговорност" вече ще може да се сключва за срок до 3 години, гласят още промените. Може ли заради това да има някакви отстъпки за потребителите?

- Както и с всички други тарифи, това е въпрос на застрахователна политика на компаниите, така че не мога да се ангажирам да казвам какво ще се случи. Това, което ние мислим, е че няма да има отстъпки, защото тригодишната цена означава ние да съберем премията сега и да фиксираме премията сега. Ако предвиждаме някакво плавно увеличение, това означава, че след една година ще бъде малко по-скъпа, след това още малко по-скъпа. Няма логика ние, осреднявайки тази тригодишна цена, освен всичко друго да даваме и отстъпка.

- Забеляза ли се разширяване на обхвата по ГО, има ли повече хора, които застраховат автомобилите си?

- Има позитивни сигнали в тази посока. Ние, застрахователите, разбира се, имаме същия интерес като този на цялото общество - всички, които управляват моторни средства да имат застраховка ГО. Постепенно обхватът се подобрява, но все още не са използвани всички възможности за технически контрол, за по-стриктно прилагане на закона, така че да няма водачи без ГО. В малките населени места, в селата, не искам да казвам, че е практика, но случаите на управление на МПС без ГО, не са редки. Какво се случва когато има водачи без ГО? Ако има ПТП, знаете, че в такива случаи няма застраховател, който да поеме отговорността и това отива към Гаранционния фонд. Всъщност той може да плаща благодарение на отчисленията, които се правят от застрахователите, тоест на отчисленията, които се правят от премиите, плащани от добросъвестните водачи. Така че цялото общество има интерес да няма управляващи без ГО.

- Напоследък все повече се говори и за въвеждането на системата Бонус-Малус. Вие подкрепяте ли това тя да се въведе?

- Подкрепяме идеята. Смятаме, че е време тя да бъде въведена и да бъде действаща, защото България стана една от малкото държави, в която тя не се прилага. Защо е важно прилагането й? Тя има превантивен ефект. Тогава, когато водач е предизвикал една, две или повече катастрофи, това означава, че той ще трябва да плаща все по-висока премия и това ще го дестимулира той да продължи да управлява като джигит на пътя. Практиката показва, че това веднага намалява броя на водачите с подобно рисково поведения и броя на катастрофите. От друга страна, за всички добри водачи това ще е добре, тъй като по този начин ние ще можем по-правилно да ценообразуваме полицата за добросъвестните. Те и много рисковите водачи ще плащат различни цени.

- След природните бедствия миналото лято се появиха слухове, че цената на "Каско" може да поскъпва. Случи ли се реално нещо такова?

- Не се случи. Нямаме рязко повишение на този пазар. Говорим за градушката в София, която причини големи щети на автомобилите, на офиси и апартаменти, но имаше и други катастрофични събития - наводнения, бури и т.н. Тези събития миналата година бяха с голяма честота, но не доведоха до някаква промяна в поведението на българите, не започнаха да застраховат повече.

- Кои са най-търсените застраховки от българите?

- Задължителните. Редом с тях - "Каско", туристически застраховки, медицински застраховки, имущество и т.н. Но, общо взето, ГО на автомобилистите е водеща и тя е с доминантен дял заедно с "Каско", поради специфичните локални рискове в България за собствениците на МПС. Тук има по-високо от средното за Европа ниво на катастрофичност. Има и ръст в кражбите на автомобили, което също не бива да неглижираме. Задържането и ръстът на кражбите дойде от едно неточно съждение, когато се предположи, че премахвайки пасивното маркиране на автомобилите, това ще доведе до край на автомобилните кражби. Напротив, статистиката категорично показва, че след премахването на пасивното маркиране, има бум в кражбите и сега може би се крадат с 30-40% повече автомобили. Може би е момент да преосмислим това решение и да се въведе отново пасивното маркиране. Имаше становища, включително на органите на реда, че около 80% от кражбите се случват с идеята частите на автомобила да бъдат използвани като резервни. Тоест това се прави с основния икономически мотив крадени автомобили да бъдат реализирани на пазара на автомобилни части.

Ивета Иванова

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай