Колко плащаме за агнешко на Гергьовден

Миналата година за Гергьовден фермерите са продавали агнешкото месо на цена 6-7 лв. за кг.

Колко плащаме за агнешко на Гергьовден | StandartNews.com

Агнешкото поскъпна с 30% тази година спрямо предишния Гергьовден, а поскъпването на фуражите е двойно. Тази сметка направи за bTV Симеон Караколев от Асоциацията на овцевъдите и козевъдите.

Миналата година за Гергьовден фермерите са продавали агнешкото месо на цена 6-7 лв. за кг. А тази година цената варира между 8 до 10 лв. за живо тегло.

Крайната цена в месарските магазини миналата година е била между 17 и 19 лв. за кг цяло агне, а сега тя достига от 20 до 23 лв. за кг.

В овцеферма край врачанското село Костелево килограм живо тегло на агнешкото е скочило с два лева в сравнение с миналия Гергьовден.

„Миналата година бяха на осем лева, тази година са на десет“, казва овцевъдът Мария Цветкова.

Цената е най-ниска в района. Но поскъпването е неизбежно заради  скока на фуражите.

„Царевицата от 42 стотинки е на 70, силажът с 40 процента поскъпна, като сложим и ток, и вода и всичко е нагоре от началото на войната. Много трудно се изхранват животните“, допълва Мария.

Месарниците в столицата казват, че предлагат по-евтино агнешко след великденските празници, заради слаб интерес за Гергьовден.

„Цената ще бъде агнешката плешка - 20,60, агнешки бут 24,60. Преди Великден по-висока беше цената с един лев нагоре, в момента падна поради нямането на интерес от хората“, казва управителят на месарски магазин Хусеин Фаруати.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай