Колко голям е диаметърът на дупката в българското образование

В търсене на Пи-то губим цяло поколение

Колко голям е диаметърът на дупката в българското образование | StandartNews.com
  • В търсене на Пи-то губим цяло поколение

Българските медии отново изпълниха ролята си не само на вестител, маркиращ дадено събитие, но и на будител, какъвто ни завещаха родоначалниците на нашата журналистика.

Функцията не само да информира, но и да образова и да насочва вниманието към парливите проблеми на българското общество, ни бе завещана от Петко Славейков, Георги Раковски, Любен Каравелов, Христо Ботев, Иван Богоров и други. Но следваме ли завета им?

Втори ден в емисиите на всички телевизионни и радио канали основна тема е животът в парламента и среднощният „другарски съд“ за главата на Иван Гешев. То, не бяха репортажи, коментари, интервюта и анализи. Колчем това са проблемите на днешния и бъден ден на България?!

Новината с резултатите от матурата по български език мина като седма-осма, ей тъй между другото. Все едно това е нещо нормално, в реда на нещата, нищо обезпокояващо.

3,93!!!

Това са осреднените данни за грамотността на бъдещите строители на България. От явилите се 45 864 ученици слаби оценки са получили 8136 или около 18%, докато шестици имат само 3,8% или около 1700 зрелостници.

В 4239 работи не е създаден никакъв текст, като в 862 от тях само е преписано стихотворението. А едно цяло училище в Пловдив има само двойки!!!

Според анализа на образователното министерство задачите изискващи разбиране, осмисляне и прилагане на наученото са били предизвикателство за мнозина.

Но, посоката е ярко откроима: през 2021 г. резултатът е бил 4,14, миналата година – 4,05, докато сега вече е премината психологическата бариера четири.

Ако тенденцията се запази след десетилетие резултатът би достигнал константата „Пи“ която, както си спомняме е равна на 3,14.

Тогава останалите малцина, знаещи приложението й, биха изчислили диаметъра на дупката на родното образование. Единствената ми надежда е, че новият премиер като личност „книжовна“ и бивш просветен министър ще обърне необходимото внимание, за да обърне негативната тенденция във възходящ ред. За да не може отново министър-председатели да говорят за българските успехи в „СИЦИЛИЕВАТА долина“. Защото с функционалната неграмотност, която афишират тези 3,93%, младите българчета биха могли да се реализират само като дребни помощници на някои известни в миналото сицилиански фамилии, а не като високо ценени специалисти от Силициевата долина.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай