Коледно чудо! Появи се икона, открадната преди четвърт век

Намерил я е случайно учител

Коледно чудо! Появи се икона, открадната преди четвърт век | StandartNews.com

Православният манастир „Свети Архангел Михаил“ край град Дебелец си върна икона, която е била открадната от него преди четвърт век.

Средновековният манастир край Дебелец възстанови дейността си преди две години, след като за десетилетия е бил превърнат в център за душевноболни, където монасите и пациентите са делили общи пространства, съобщи БНР.  През 1997 г. голяма част от иконите в църквата на манастира „Свети Архангел Михаил“ са били откраднати, сред тях и е била и иконата на св. Йоан Предтеча, разказа йеросхимонах Димитрий Зографски: 

„Дълги години не се е знаело къде са тези икони, нямало е и как да се търсят, докато точно, когато става това възстановяване на храма, ето това е чудото – че без реално ние да търсим тази икона, тя се появи, заради това, че има усърдни хора, усърдни вярващи“.

Иконата е намерена от младия учител по история и спомоществовател на манастира Йордан Райков. „Сърфирайки из интернет, в един аукцион ми попадна икона, която ми е позната като изпълнение и като стил. В сравнение с оригиналните тук икони размерът също съвпадна. Впоследствие реставраторите, които реставрираха оригиналния иконостас, потвърдиха, че тази икона действително някога е била на мястото си“, разаказа Райков..

Манастирът „Свети Архангел Михаил“ край Дебелец все още се възстановява, а в празничните дни в неговата църква се извършват богослужения. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай