Кои пенсионери ще вземат по-голямо увеличение? Говори Георги Гьоков

Няма да спират помощите с дърва за отопление

Кои пенсионери ще вземат по-голямо увеличение? Говори Георги Гьоков | StandartNews.com

„Ако пенсиите се преизчислят на база 2021 г., печелят пенсионираните по-рано", обясни министърът на труда и социалната политика Георги Гьоков пред Нова нюз.

По думите му няма пенсия, която да е по-ниска през януари, спрямо декемврийската, като средното увеличение е с 61 лв.

„Ще има малка група пенсионери, които ще получават по-ниско плащане поради факта, че са преминали от една група телково решение към по-ниска група. Пенсионерите трябва да са наясно, че замисълът на служебното правителство беше да компенсират 50-е лева към COVID добавката, която се даваше към пенсията и тя да стане малко по-голяма и нормална. Заради нестабилната политическа обстановка миналата година, добавката не само отпадна, но беше добавена и COVID добавка от 120 лв., която напрегна сериозно социалната система”, поясни още Гьоков.

Ако не бъде взето решение, по закон предстои осъвременяване на всички пенсии от 1 юли с около 6.1%, каза още министърът на труда и социалната политика.

Социалното министерство ще предложи различни варианти за пенсиите до края на април. След това НС трябва да вземе решение, за да може НОИ да реагира на промените, които ще влязат в сила от 1 юли, обясни още Гьоков.

Той коментира и въпроса с използването на дърва за отопление, след като колегата му от екоминистерството Борислва Сандов предложи да отпаднат помощите с твърд

„Замърсяването на въздуха е сериозен проблем у нас. Хората нямат условие да ползват най-екологично чистата енергия - електричеството. Няма да забраняваме дървата като енергийна помощ. Не може да го направим, защото няма алтернатива за хората", заключи Георги Гьоков.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Редакция
Коментирай