Четвъртък,

Кога ще се построи "Хемус"? Караджов обяви нов срок

От: Редакция -
4707
Кога ще се построи "Хемус"? Караджов обяви нов срок
A
A
A

Забавянетов строителството на "Хемус" идва заради констатирани четири моста, които са незаконни, според строителните комисии.

Това съобщи регионалният министър Гроздан Караджов пред Блиц.

"Първо съоръженията са били ремонтирани, после фирмите са решили, че са за подмяна. Бутнали са ги и са изградили нови", обясни Караджов.

Той посочи срок до 2027 година, през който магистралата ще е готова напълно. Основното забавяне е заради ремонтни дейности на 7 и 8 участък от трасето. Караджов направи важно уточнение, че за тяхното изпълнение все още няма проекти, включително и заради свлачищни процеси. Той обясни, че това налага изместване на пътя и необходимост от ново проектиране.

"Ако се прекратят инхаус договорите ще имаме забавяне във времето, заради това държим тази опция отворена във времето. Като строителен министър моят интерес е да няма никакво забавяне", посочи Караджов.

Той призна, че министерството на регионалното развитие и благоустройство са възложили на фирма да направи анализ - какви са рисковете пред българската държава и най-вече пред бюджета, ако се прекратят инхаус договорите. Това ще бъде обсъдено и с премиера Кирил Петков, защото тези договори са действащи, нищо че заобикалят Закона за обществените поръчки, обясни министърът.

Той уточни, че работата по АМ Хемус продължава, а фирмите изпълняват договореното по тях."Балансираме между тези две пропасти - от едната страна да прекратим и забавим строителството, а от друга страна да продължи работата по едни несключени договори в заобикаляне на закона", посочи вицепремиерът.


Всички новини от категория Общество.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички