Понеделник,

Кога ще платят 75-те лева на ваксинираните пенсионери

От: Редакция -
Кога ще платят 75-те лева на ваксинираните пенсионери
A
A
A

Програмата за ваксиниране на пенсионерите ще стартира от 1 януари. Сумата от 75 лева ще се получи с февруарските пенсии.

Не трябва да се носят никакви документи, справките ще се обменя между Националния осигурителен институт (НОИ) и здравното министерство. Това обясни управителят на НОИ Ивайло Иванов в предаването „Още от деня“ по БНТ.

„Всички пенсионери ще получат допълнително и по 60 лева. Това ще стане с януарските пенсии“, посочи Иванов.

Иванов бе категоричен, че НОИ ще успее да преизчисли всички пенсии. „Лицата ще получат на 7 януари преизчислените пенсии плюс 60 лева, като ощетени пенсионери няма да има“, увери той.

Действителният стаж на пенсионерите ще се преизчисли с коефицент 1,35, а на социалната пенсия с 1,2, както досега. По този начин всички пенсии ще бъдат увеличени, увери Иванов. Той уточни, че ако има недоволни, могат да обжалват пред НОИ.

„Трябва да се направи анализ през следващите 6 месеца, преди да се въведе нов начин на изчисляване на пенсиите. Размерът на пенсията зависи от размера на осигуровките, които лицето е внасяло. Хората, които са укривали доходи ще получават и по-ниски пенсии. Към момента има 1 млн. души, чиито пенсии ще са под 350 лв.“, посочи още Ивайло Иванов.

Тагове:

Коментари

Сортирай по: Новите първо

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички