Кога се прибират моряците ни? Говори собственикът на "Царевна"

Операцията по евакуацията им е била в ход повече от две седмици

Кога се прибират моряците ни? Говори собственикът на "Царевна" | StandartNews.com

За Великден евакуираните моряци от кораба "Царевна" ще си бъдат по домовете. Това заяви Даниел Стефанов, корабен мениджър на компанията, която оперира плавателния съд. Очаква се те да пристигнат у нас в началото на следващата седмица, предаде БНТ.

От самото начало планът за евакуация е в тясно сътрудничество с МВнР, премиера и президента, каза още Стефанов. Операцията по евакуацията им е била в ход повече от две седмици.

"Един от моряците не издържа психически и слезе от кораба по-рано сутринта, излагайки на риск и останалите. Той е успял да стигне до чек пойнта и там му казали да викне и другите." - обясни Даниел Стефанов.

Той обаче беше категоричен, че евакуацията им продължава да се координира от българската държава, а не от Донецката народна република.

"Хората са добре, живи и здрави и продължава уточняването как най-бързо и на-безопасно да ги доведем до България. Ще ви уведомим, най-вероятно, непосредствено преди пристигането им.Може би се е получило информационно затъмнение, но това изискват съображенията за сигурност. Докато не пристигнат в България, нищо не е приключило и да не забравяме, че има още 5 човека на борда." - каза Стефанов

Той допълни, че пътят за евакуация на моряците се използва и в други казуси и затова е опасно не се осветява.

Моряците, които остават на борда на "Царевна" са там по собствено желание, а не за да пазят кораба, уточни техния работодател. И допълни, че във всеки един момент има опция, ако те пожелаят, също да бъдат евакуирани.

От компанията, която менажира кораба, отхвърлиха обвиненията, че не са напуснали своевременно пристанището в Мариопул.

По-рано днес съпругите на моряците от "Царевна" заявиха пред журналисти във Варна, че българите сами са се евакуирали, като войниците на Донецката народна република са им оказали помощ. Дали са им хранителни продукти, днес са настанени в хотел, транспортът също е осигурен от Донецката армия.

Съпругите допълват, че българските моряци чакат инструкции от българското външно министерство и в момента могат да се придвижват свободно. Изразиха надежда, че моряците ще намерят начин за постоянна комуникация.

Вчера 14 български и един украински моряк бяха изведени от кораба, който 49 дни беше блокиран на пристанището в Мариупол. Днес те все още са в Украйна, но на безопасно място. На кораба остават капитанът и петима моряци.

До два дни се очаква евакуираните български моряци от кораба "Царевна" да се върнат в родината със самолет. Собственикът на компанията, която оперира кораба, отказа коментар за маршрута, по който ще се приберат моряците, с обяснението, че тази информация може да ги застраши. Той каза още, че евакуираните ще бъдат в пълна безопасност едва, когато напуснат Украйна.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай