Кога е най-правилното време за продажба на имоти

Какво казват брокерите

Кога е най-правилното време за продажба на имоти | StandartNews.com

"Една година е прекалено кратък срок за да се премине от бурен растеж към спад. Но все пак се успокои пазарът в края на годината и приключихме с 6-8% ръст на цените в София и Пловдив, и малко по-голям в някои други градове.“

Това каза в студиото на "Добро утро, Европа“ по Euronews Bulgaria Полина Стойкова – изпълнителен директор на агенция за недвижими имоти.

Ето какво още сподели тя:

Все още обаче тенденцията е пазарът да е доста активен. Цените нараснаха с 20-30% през 2022 г., което беше движено и от инфлацията и от ръста на доходите. Нормално е с успокояването на инфлацията този процес по нарастване на цените също да се успокои. Постигна се баланс на пазара при по-високите цени и силното търсене.

През миналата година почти не се промениха лихвените проценти по кредитите при нас, за разлика от други държави, където имаше драстична промяна, и това доведе до отлив от интереса към имотите. При нас в момента те са близко до исторически най-ниските си нива. Очакванията в банковия сектор са дори и да има ръст той да е малък и плавен. Но има мнения, че може въобще да не се стигне и до малко повишаване. Това по-скоро оказа влияние през 2022 г., когато хората имаха една несигурност да купуват имоти, но през миналата година те се завърнаха на пазара и видяха, че няма несигурности в избора им на нов дом.

Ще има още една година, в която ще бъде по-свито предлагането, с оглед на това, че много хора очакват да се повишат цените на имотите с влизането ни в еврозоната. Това води до едно задържане в предлагането на имоти, тъй като хората изчакват по-добри цени. Същевременно много хора ще побързат да закупят преди това да се случи. Така че и тази година няма да видим достатъчно предлагане за наличното търсене. Не мисля, че се очаква драстично поскъпване на цените тази година, защото те нараснаха много през последните 2 години и се доближихме до средните европейски нива. Приемането ни в еврозоната за имотния пазар ще премине плавно. Цените са в евро от много години насам. Има притеснение и колебание и това може би ще окаже леко влияние на пазара.

Търсят се основно двустайни и тристайни апартаменти. Къщи в големите градове или около тях. Търсят се ваканционни апартаменти по морето и ски курортите. Това поддържа доста активен пазар, той е движен основно от нас самите, не от чужденци, защото в последните години те не са активни. Търси се основно ново строителство. Това, което клиентите са склонни да заплащат, е около 1550 – 1600 евро на квадратен метър, като границите са широки, тъй като има различни типове имоти, но това е търсенето в момента. Сделки над 3000 евро на кв/м. се случват по-трудно. На вторичен пазар сделките стават по-скоро с договаряне и малки отстъпки от страна на продавачите. Виждаме, че продавачите омекнаха и са готови на диалог, като това показва, че те са наясно, че пикът в цените е достигнат.

В момента е идеалното време за продажба на имот. Продавачите са по-объркани в момента като че ли, а купувачите знаят какво търсят.

Очаквам активна 2024 г. на пазара. Тя така и започна. Винаги когато започва активно годината сме забелязали, че така и продължава. Ръстовете на цените затихват, подходящ момент е за продажба, за покупка също е подходяща, защото лихвените проценти са ниски.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай