Кое мъчи най-много българите

Водата, парното и пенсиите

Кое мъчи най-много българите | StandartNews.com

Водата, парното и пенсиите мъчат най-много българите, писали до омбудсмана през 2020 г.

Изминалата година над 13 200 граждани са подали жалби и са получили съдействие от омбудсмана Диана Ковачева.

Най-висок е броят на хората, недоволни преди всичко от лошото качество на ВиК услугите и високите и неразбираеми сметки на парното - близо 2 000 души от общо 3 289 получени жалби в сектор "Нарушени права на потребителите".

Веднага след това е най-голям броят на хората, писали до омбудсмана заради проблеми в сферата на социалните права, образование и здравеопазване - 2 926 граждани.

Други категории лица са родители на малки деца - основно до 12 годишна възраст, на които едностранно е предоставен от работодателите им платен отпуск или те са поискали и ползват платен или неплатен отпуск, за да могат да гледат децата си, поради затваряне на училищата и детските градини

Жалби в първия месец от извънредното положение са подадени и от жени, на които предстои раждане, поради преустановяването на прегледи в консултативните кабинети.

Още след първите месеци на извънредното положение в администрацията на омбудсмана постъпват и множество жалби от лица, упражняващи свободни професии и от представители на малкия частен бизнес, които също изпитват трудности.

В тази връзка е дадена препоръка на министъра на труда и социалната политика да бъдат предложени спешни мерки за подпомагане на лица, които са били регистрирани като безработни в дирекциите "Бюро по труда" след обявяване на извънредно положение и са без право на обезщетение за безработица.

Както и  майките, които остават в домовете си, за да се грижат за децата си до 12 годишна възраст; бременни жени, на които им предстои раждане и са в невъзможност да получат болнични листове за изплащане на парично обезщетение при бременност и раждане.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай