КНСБ иска оставката на всички от ВМЗ-Сопот

КНСБ иска оставката на всички от  ВМЗ-Сопот | StandartNews.com

Сопот. Целият мениджърски екип на ВМЗ-Сопот да си подаде оставката. Това са исканията на КНСБ, които изказа Валентин Никифоров, зам.-председател на КНСБ и председател на стачния комитет в завода след среща с министъра на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев. Според синдикатите повече от половин година работниците от ВМЗ слушат само обещания, а икономическото им състояние се влошава. Няма оздравителен план на ВМЗ с изключение на съкращенията на 100 души. Никифоров каза още, че утре предстои среща в „Кинтекс", за да се намери спешно решение за изплащане аванс на работниците.

КНСБ ще вземе в понеделник своето решение за бързи и ефективни действия за постигане на дълготрайна работа в завода, предаде "Фокус". Възможните действия са протест, стачка, гражданско неподчинение. Трябва да се вземе решение на базата на договори. Никифоров каза, че тези договори са секретни и синдикатите нямат достъп до тях. Идеята за обединение с „Кинтекс" е стара, каза Никифиров. Ако ВМЗ се обедини с тях може да излезе в несъстоятелност, тъй като задълженията на предприятието са сега между 170 млн. и 180 млн. лева, а активите 118 милиона лева.

КНСБ са предложили на министъра още правителството да може да анулира старо задължение на предприятието в размер на 30 млн. лева от Жанвиденово време след деноминацията. От синдиката настояват и за разследване на изкарването на скрап и в момента. Те са подали и още два сигнала, касаещи пожара в работно облекло на стойност 2,5 млн. лева и сигнал за така наречена френска гилза. Трите сигнала са подадени в Министерство на икономиката и енергетиката, оттам и в ДАНС.

Министърът Драгомир Стойнев е отговорил, че конкретно решение относно състоянието на ВМЗ ще има в сряда на Министерски съвет.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай