Неделя,

КНСБ настоява всички пенсии да се увеличат от 2021

От: Рачо Рачев -
A
A
A

КНСБ настоява за увеличаване на всички пенсии от началото на следващата година. Водят се  разговори с управляващите най-ниските пенсии с размер до прага на бедност да получат най високо увеличение.

Синдикатът е против и догодина да продължи раздаването на месечните добавки от 50 лева на всички пенсионери.

В началото на следващата седмица ще са ясни управленските решения по темата.   

Подготовката на бюджета за 2021 е на финалната права. Очаква се параметрите да се оповестят публично в началото на идната седмица, като ще се дискутират и със социалните партньори. От КНСБ изчисляват, че при минимална пенсия от около триста лева и максимална от 1440, след като се повиши и максималният осигурителен доход, останалите пенсии трябва да получат диференцирано увеличение.

"Това са десет процентни пункта. Ние предлагаме два пъти с швейцарското правило да пораснат  всички пенсии, които са от новата минимална пенсия до прага на бедност. И с размера на швейцарското правило над прага на бедност до максималната пенсия ще трябва да пораснат с по пет процента. По този начин е относително справедливо ще нараснат пенсиите, като дадем по голям приоритет само за следващата  година. Това е нашето предложение за минималните и на по-ниските пенсии", посочи лидерът на синдиката Пламен Димитров.

Предложенията вече са представени на експертно ниво на вниманието на управляващите. КНСБ е против да продължи и догодина раздаването на 50 лева добавка за всички пенсионери.

"На калпак като че ли е най-несправедливият подход. Този, който е работил повече и е внасял повече, защо трябва да получава същото увеличение спрямо този, който е работил и внасял по-малко", обясни синдикалистът.

Коментари

Сортирай по: Новите първо

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички