Кметове си прибират побратимени украинци

16 български общини сдружени с градове в раздираната от войната страна

Кметове си прибират побратимени украинци | StandartNews.com
  • 16 български общини сдружени с градове в раздираната от войната страна
  • Пращат им пари, храна, дрехи и системи за кръвопреливане

 

16 български общини имат свои побратимени градове в Украйна.

Повечето от тях вече приемат и настаняват бягащи от войната свои "братя" от съответните населени места. Част от кметовете организират и акции за изпращене на храни, дрехи, дори системи за кръвопреливане в съдружните си украински общини. Това съобщиха от Националното сдружение на общините в България пред "Стандарт".

Психолози помагат на бягащи от войната

По молба на кмета на побратимения украински град Хмелницки за подкрепа с хранителни продукти и медикаменти, община Силистра започна дарителска акция за събиране на помощи. Силистра предлага на пристигналите от Украйна и психологическа подкрепа. Обявен е и телефон, на който могат да се обаждат и гражданите, които желаят да подслонят хора в нужда.

В Тервел започна кампания в подкрепа на украинския град Александрия.Там се нуждаятот бинтове, марли, медицинска вата, системи за кръвопреливане, абокати, дренажни и ендотрахеални тръби, катетри, хирургични ръкавици и редица други медицински консумативи. Община Тервел ще изпрати първите събрани дарения в Александрия в края на седмицата.

Кметът на Сливен Стефан Радев изрази готовността на общината да  помогне на побратимените украински градове Мелитопол и Тернопол. Предстои да бъде внесено предложение в Общинския съвет за отпускане на финансова помощ за двата града. Кметът проведе телефонни разговори с колегите си от побратимените украински градове Иван Фьодоров и Серхий Надал.

Евакуират и бесарабски българи

Хуманитарна помощ от община Тунджа вече е доставена в побратимения град Болград. Изпратени са два автобуса и микробус, натоварени с храни, лекарства и медицински консумативи на обща стойност 12 хил. лева. Със същия транспорт са евакуирани към България 110 украинци и бесарабски българи. Община Тунджа поема издръжката им както и на останалите 27 украинци и бесарабски българи, които към момента са настанени в хотел в Ямбол. Помощта и евакуацията са поискани от кмета на Болград Сергей Дмитриев. Създадена е организация за настаняване в бази на общините Тунджа, Болярово и Стралджа, както и в хотели в Ямбол и около града.

Горна Оряховица изпрати бус с дарения от материали и консумативи от първа необходимост за побратимения украински град Миргород.

Община Попово пък израз готовност за подкрепа на жители от побратимения украински град Макаров, вкл. предоставяне на подслон на жители на града, които желаят да се евакуират.

Община Враца изпрати писмо до ръководството на побратимения украински град Суми, в което изразява подкрепа и съпричастност. За едно с Червения кръст започна кампания за набиране на дарения за пострадалите от конфликта - нови дрехи, обувки, спално бельо, хигиенни продукти.

Координационен център за подкрепа на български и украински граждани, които търсят убежище и подслон в България във Велико Търново работи в тясно сътрудничество с местната администрация в побратимения град Полтава. Съдейства на хората, потърсили убежище, да си намерят работа, да получат медицинска помощ, за прием в детски градини и училища.

Кметът на Свищов Генчо Генчев пък изпрати писмо до управата на побратимения град Кременчук с готовност жителите на общината да приемат украинци от побратимения район. Първите настанени бяха жена с четирите й деца.Общината обаче се наложи да преустанови приемането на бежанци, след като запълни капацитета си от 130 легла.  

Настаняват ги в хижи и манастири

Бягащите от войната могат да получат подслон и подкрепа далеч не само в побратомените си градове.

82 общини у нас разполагат с бази, които са готови да предоставят за настаняване на бежанци. Обектите са както общински хотели, почивни станции, социални жилища, общински жилища, хижи, общежития, закрити училища, спортни бази и др., посочиха от Сдружението на общините. Самото сдружение също предоставя своя Център за обучение на местните власти за настаняване на украински граждани.Други 42 общини са обявили, че нямат собствени бази, но въпреки това са направили организация за настаняване на бежанци.

Православната църква също осигурява покрив на бягащи от войната. Подслон в манастира "Успение Богородично" в Кърджали им предлага отец Боян Саръев съвместно с общината. В Несебър пък украински бежанци са настанени в приют към църква "Св.Успение Богородично".

Предстои две групи от 30 украински деца, придружени от възрастни, да бъдат настанени в общинската хижа "Божур" и в център към евангелистката църква в Горна Оряховица.

 

IT фирми готови да наемат 30 000 души

  • Средната заплата е 4700 лева

Българската IT индустрия има готовност да назначи до 30 000 украински специалисти."Много компании с офиси в България и Украйна полагат огромни усилия да релокират семействата на техните служители до България", заяви председателят на Управителния съвет на Българската асоциация на софтуерните компании (БАСКОМ) Доброслав Димитров пред "България он ер".По думите му средната заплата в IT сектора у нас надхвърля 4700 лв. С тези пари обаче в България може да се купят повече неща отколкото със сходна заплата заплата в Германия и Великобритания. "През последните 4-5 години изпреварваме ръста в тези страни по стандарт на живот. Това е важно да се сподели. България е хубаво място за градене на кариера, независимо дали има война. В момента има нужда да отворим своите фирми и домове за тези хора, но и за други извън ЕС. Напълно реалистично е и българите, завършили в чужбина, да се върнат и да имат кариера у нас", изтъкна Доброслав Димитров.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай