Кметицата на Габрово: Пазете етническия мир

Призовавам партиите да не се заиграват с етническия мир, каза Таня Христова

Кметицата на Габрово: Пазете етническия мир | StandartNews.com

Призовавам партиите да не се заиграват с етническия мир, защото границата е тънка, каза кметът на Габрово Таня Христова на брифинг тази сутрин в града.

„Като кмет на Габрово призивът ми към всички габровци е да проявим здрав разум и спокойствие. С гняв, насилие и безредици няма да постигнем нищо за нашия град“, каза Христова. Тя бе категорична ,че не заселва роми, нито има желанието, нито правомощията за подобен акт. „Проблемът с ромите не е проблем само на Габрово, проблемът е на цялата държава“, допълни кметът.

Извършват се масови проверки по адрес на регистрация, които ще продължат безсрочно, съобщи още Таня Христова.

„Припомням още миналата година в Габрово съборихме къщи на самонастанили се ромски семейства. Закрихме едно напълно сегрегирано училище. Тази седмица разпоредих да бъдат предприети спешни мерки за опазване на реда и сигурността в нашия град. Сформиран беше и координационен щаб. Мерки за решаването на проблема сме предприели. Продължава премахването на общински сгради, които могат да бъдат използвани за самонастаняване. Извършват се масови проверки по адрес на регистрация. Проверките продължават безсрочно“, каза Таня Христова.

„Предлагам иницииране на законодателна промяна, която да създаде възможност за налагане на административно наказание, полагане на наказателен труд, с който да може да се заменя наказанието глоба. Така срещу лицата, извършители на административни нарушения ще могат да се предприемат адекватни мерки, с които да се постигат целите на административно-наказателното производство“, допълни тя. Тя призова всички да гарантират ред и спокойствие.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай