Кмет зове за помощ срещу вандализма, щетите са огромни

Време е депутатите да променят Закона за МВР

Кмет зове за помощ срещу вандализма, щетите са огромни | StandartNews.com

Стотици хиляди левове годишно дават общините за възстановяване на щети след вандалски прояви в страната. Това са средства, които се събират  от данъците и таксите, които плащаме всички, алармираха от Националното сдружение на общините в Република България (НСОРБ).

В тази връзка сдружението започва поредица от публикации за вандалските прояви в различни населени места и за усилията, времето и средствата, които местната власт е задължена да вложи, за да възстанови щетите.

„Време е депутатите да променят Закона за МВР, от години общините настояваме за създаване на общинска полиция. Така общините ще могат по-бързо и адекватно да се справят с вандализма. Сега се разчита само на камерите“, каза в интервю за бТВ Даниел Панов, председател на НСОРБ и кмет на Велико Търново.

Той даде и примери за разходите на общините за ремонти и почистване след вандалски прояви. Във Велико Търново на година те са около 100 000 лв., в София – близо 1 млн. лв.

От НСОРБ настояват още гражданите да подават сигнали и да свидетелстват за вандалски прояви. „Всеки път, когато оставаме безразлични, насърчаваме някой нарушител или разрушител. Местната власт е силно ограничена в правомощията си да налага наказания, а когато инспекторатите са активни, обикновено няма свидетели на нарушенията“, отбелязват от сдружението.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай