Климатолог с нови разкрития за бедствието в Ахтопол, даде прогноза

Очаква се още 48 часа, или два дни, морето да бъде неподходящо за къпане, каза д-р Емил Гачев

Климатолог с нови разкрития за бедствието в Ахтопол, даде прогноза | StandartNews.com

Климатологът Емил Гачев е бил на почивка в Ахтопол по време на наводненията. Той разказа какви са пораженията там и коментира какво време ни очаква през следващите дни.

„Намирам се на скалите при град Ахтопол.Обстановката тук се успокоява. Морето, което вчера изглеждаше мръсно жълто от придошлите води от многобройните дерета, вече започва да придобива своя нормален цвят”, обясни доц. д-р Емил Гачев за Нова.

Той успокоява, че през следващите дни, времето ще се успокои. Валежите, които се очакват, няма да имат интензитета и силата, които видяхме през последните 24 часа.

„Очаква се още 48 часа, или два дни, морето да бъде неподходящо за къпане, заради това, че водата е силно замърсена, а вълнението е значително. След това се очаква обстановката да се успокои. Подобен тип ситуации можем да кажем, че има шанс в бъдеще са зачестят”, допълни климатологът.

И напомни, че с покачването на температурата на морската вода, особено в средата и в края на лятото, ще се увеличава вероятността от формирането на подобни бури локално над Средиземно море.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай