Климатикът двойно по-евтин от парното

Духалките най-много гълтат ток

Климатикът двойно по-евтин от парното | StandartNews.com

Отоплението с парно в София ще е два пъти по-скъпо, отколкото с климатик и вносни въглища, този есенно-зимен сезон. Миналата зима то е било 2 и половина пъти по-скъпо. Почти три пъти по-евтино ще ни излезе топлото с термопомпа вода-вода. Най-скъпо ще платим, ако се топлим с електрическа печка духалка, когато я пускаме през деня. Това показва проучване на Агенцията за устойчиво енергийно развитие (АУЕР), изготвено за в. „Телеграф“.

Термопомпата вода-вода пак е най-евтина. 1 квтч произведена с нея топлина струва 5 ст. А същото количество топлина, произведено от висок клас климатик А ++, който също е вид термопомпа, е с цена 6,7 стотинки.

Ако инсталациите са нови и тепърва ще се изплащат, тези два източника си разменят местата съответно с цена 12 ст. и 11,2 ст

А отоплението с вносни черни въглища с нова печка ще бъде на първо място по икономия с 9,1 ст. на квтч. Топлото с дърва пък заема второто място с 9,5 ст. за квтч.

Голяма част от новите печки на твърдо гориво обаче бяха подменени безвъзмездно този сезон с по-екологични. Така че стойността на топлото при стара печка или котле или при получените безвъзмездно устройства от горене на кюмюр ще ни излезе 7 стотинки, а на дърва 7,8 стотинки, са изчислили експертите на АУЕР.

Само с десета част от стотинката по-скъпо ще ни излезе отоплението на природен газ - 8 ст. на квтч, а при инсталация и уреди, които тепърва ще се изплащат - съответно 9,6 стотинки. Все още екопелетите са на 6-о място по икономичност сред 12-те изследвани източници с 10,3 ст. на квтч при старо устройство и 12,4 ст. при ново котле.

1 квтч топлинна енергия от ТЕЦ-а в София ще ни струва 14,1 стотинки. Миналата година сме платили за него 16,4 стотинки, тоест 14% повече, но без да се смятат възстановените пари заради поевтиняването на газа със задна дата.

Парното е след котлето и печката на пропан-бутан, чиято полезна топлина струва 12,5 ст./квтч, а когато уредът е нов 14 ст.

Отоплението с нафта е предпоследно в класацията по икономичност и енергийна ефективност, посочва анализът със 17,3 ст./квтч при стар и 18,8 ст./квтч при нов уред.

Но въпреки че отоплението с така наречените духалки ни излиза най-солено, 1 квтч струва 20 стотинки, а с нова печка - 20,6 стотинки,

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай