Ходим по-малко на зъболекар заради пандемията. Какъв е резултатът?

Страната ни е сред лидерите в Европа по брой дентални специалисти на 100 000 жители

Ходим по-малко на зъболекар заради пандемията. Какъв е резултатът? | StandartNews.com
  • Световният модел “лечение в едно посещение” навлиза и у нас

И в сферата на стоматологичните услуги годината преминава под знака на ковид пандемията. Неволята ускорява значително процеса по дигитализация, като поставя акцент върху възможностите за отдалечено обслужване, обобщава Десислава Власакиева, ръководител бизнес развитие на Nano Academy Custer - неправителствена организация, която обучава дентални специалисти за новостите в професията. 

През изминалата 2020 година успешно е преодоляна една от ключовите пречки за предоставянето на качествени услуги у нас - дистанцията. Тенденцията в световен мащаб е One day dentistry или лечение в едно посещение, което намира своето естествено отражение в страната ни.

“Днес успешно можем да разчитаме една коронка да бъде изработена от 3D принтер за временни зъби, от 3D печат на метална основа за металокерамика, както и от фрез апарат за изработка на зъб от цирконий за по-малко от час. Снемането на зъбен отпечатък дигитално пък отнема по-малко от 10 минути на зъболекарския стол, а изпращането на файла в принт център, без да има значение къде се намира, отнема секунди. Процедури, които преди години отнемаха седмици човешки труд и логистика, днес са достъпни в рамките на денонощие”, казва Власакиева.

Новите технологии ни осигуряват време, а добрите специалисти  - безкомпромисно качество на стоматологичните услуги. Ако до преди няколко години 3D печатът бе използван за производство на ключодържатели, то днес има трайно присъствие в медицината. Принтирането не само на метални конструкции, но и 3D печат на дентални смоли позволява на стоматолозите и зъботехниците да работят върху здрава, сигурна и изключително точна основа на достъпна цена”, коментира още Власакиева. И допълва, че противно на очакванията, от този тип услуги се възползват не само медиците в големите населени места, но и много прогресивни стоматолози в по-малките. 

Така се преодолява още един проблем - по време на Covid много хора намалиха пътуванията си и не желаят да посещават големи центрове в големите градове. Това означава, че лечение трябва да им бъде предложено в техния град, при доверения им лекар. 

“Страната ни е сред лидерите в Европа по брой дентални специалисти на 100 000 жители. Това е добрата новина. Лошата е, че те са неравномерно разпределени и ако в Пловдив на един лекар се падат 580 жители, то в Разград цифрата е 1800. Към момента е трудно да се каже категорично дали пациентите от регионите в по-висок риск получават грижа в други населени места или са лишени от нея. Но е факт, че пътуването затруднява пациентите допълнително”, споделя Власакиева. 

Две услуги, които адресират този проблем, ще маркират развитието в сектора през 2022 г., според експертите. Това са мобилните рентгенови лаборатории и гостуващите хирурзи. Така в малките населени места и при трудноподвижните хора ще достига обслужване на световно ниво. 

Дигитализацията в стоматологията води до няколко основни промени: намаляване на честотата на посещения на пациентите и намаляване времето на единично посещение. С натрупване, оптимизацията на време ще се отрази и на достъпността. Процесът се наблюдава в САЩ през последните години като резултат от ограничаването на дела на човешкия труд. 

По думите на Десислава Власакиева методи на зъболечение от световен порядък у нас прилагат 8% от денталните специалисти и потенциалът за напредък е сериозен. “Като член на международната организация за дигиталната стоматология - DDS, наблюдавам динамиката в дигиталните технологии в световен мащаб, които напредват бързо и смятам, че процентът на новите технологии у нас има потенциал да се увеличи драстично в следващите няколко години: интраорални, настолни и лицеви скенери, компютърна томография, софтуер за проектиране и производство с помощта на компютър и производствени процедури като фрезоване и 3D печата променят начина, по който лекуваме нашите пациенти. Те от своя страна стават все по-информирани и за щастие – все по-грижещи се за оралното си здраве и хигиена.“, допълва Власакиева. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай