Събота,

Хиляди турски тирове у нас всеки ден, има ли страх от полицията

От: Рачо Рачев, кадър БНТ -
372
Хиляди турски тирове у нас всеки ден, има ли страх от полицията
A
A
A

Вътрешното министерство извършва цялостна проверка по случая с шамара и опит за изнудване от полицай към турски шофьор. Според министър Бойко Рашков записите в полицейските коли от деня на инцидента са били манипулирани.

Потърпевшият Мухсин Казан пристигна в София, за да подаде жалба в съда срещу полицаите. Каза, че е срещнал подкрепа от българските си колеги.

След като 3 часа е давал показания пред прокурор за шамара, който получи от български полицай, е категоричен, че ще търси правата си в съда, казва самият той пред БНТ.

"Ако щете ми вярвайте, болката от шамара край Ихтиман не ми мина до Харманли и Хасково. Постоянно пиех вода и намазах мястото с крем. Бих искал да споделя, че в момента се страхувам, когато вляза в България. 28 години съм по тези пътища и за пръв път ми се случва нещо подобно. Затова ще искам да бъде направено каквото е необходимо, за да получа и морално, и финансово възмездие. Няма да се откажа. Без значение колко ще продължи", разказа турският шофьор.

Мухсин Казан не очаквал случаят да придобие такава гласност. "Снощи около 23 ч. влязох в България през ГКПП "Капитан Андреево". Дори се пошегувахме с полицая на паспортния контрол. Каза ми: Аз те познах! Видях те по телевизията. Попита ме: Ти ли си онзи, който изяде шамар? Казах: Да, аз съм", споделя Казан пред БНТ.

Дисциплинарната проверка на МВР е установила кои са полицаите от записа - прекият извършител е с 18 години стаж. Двамата ще бъдат отстранени от длъжност до приключването на дисциплинарното производство.

"Изключително срамно явление, съпътствано от редица чисто професионални нарушения, които видяхме всички на екрана от страна на служителите на КАТ в СДВР, които са отчетени. Второ - опит за заличаване на следите от извършеното нарушение. Поне такива са данните в началото. Искам да направя такава уговорка чрез изтриване на записа от страна на самите служители, което се прави автоматично от технически средства на самата полицейска кола", заяви вчера вътрешният министър Бойко Рашков.

Ще бъде извършена проверка на камерите в полицейските коли. Със заповед на Рашков върви цялостна проверка на дейността на "Охранителна полиция" на Областната дирекция и прекия ръководител на двамата полицаи. Потърпевшият Мухсин Казан ще се срещне и с представител на МВР.

"До някаква степен това ме радва - гласът ни беше чут. Беше обърнато внимание на транспортния сектор. Надявам се, че това ще ни даде допълнителна защита и права, защото всеки ден от Турция в България влизат 1500 тира. И още толкова пътуват обратно. От психологическа гледна точка малко се съсухрих, но ще направя каквото е необходимо", каза шофьорът.

На въпрос какво са му казали неговите колеги след репортажа с инцидента, Мухсин Казан отговаря: "Имаме Фейсбук страница и група на шофьорите на тирове. Ако трябва да бъда честен, шофьорите от България ми оказаха огромна подкрепа. Благодарение на тях видеото с инцидента, заснето с камерата в моя тир, беше разпространено. Помогнаха ми изключително много и искам да им изкажа благодарности за това. Това е важно за мен, защото така си изкарвам прехраната от толкова много години по тези пътища. България и Турция имат обща граница. Ние сме съседи, казваме си "комшу". Именно по тази причина се чувствах спокоен на пътя тук, но след тази случка, започнах да се страхувам."


Всички новини от категория Общество.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички