Хиляди се поклониха на Всецарица в "Свети Мина"

Кюстендилски митрополит построил с хитрост манастира до аязмо със светена вода

Хиляди се поклониха на Всецарица в "Свети Мина" | StandartNews.com

Богат турчин вдигнал стария храм, за да спаси болната си дъщеря

Кюстендилски митрополит построил с хитрост манастира до аязмо със светена вода


Копието на иконата на Пресвета Богородица Всецарица от Църногорския манастир "Св. Безсребреници Козма и Дамян" край брезнишкото село Гигинци гостува в храм "Св. Мина" в Кюстендил за храмовия празник. С благословението на Светейшия Български патриарх Неофит чудоторният образ на Божията майка за слава Божия донесе духовна радост, вяра, надежда и любов на вярващите.
--------------


Многобройни са благодарните хора, получили помощ и изцеление на свои телесни и здравословни недъзи след молитви в храма "Св. Мина" в Кюстендил и пред храмовата икона на св. Мина. Много от тях идват специално да благодарят тъкмо на храмовия празник, но тази година на 11 ноември, когато Църквата отдава почит на този светия-войн, закрилник на семейството, покровител на сираците и бездомните, патрон на войните и народните лечители, особено многоброен народ се събра в най-голямата черква на Кюстендил. Празничната света Литургия беше оглавена от архиерейския наместник на Кюстендилска духовна околия о. Геннади Генадиев, с когото съслужиха местни духовници и игумена на Църногорската света обител архимандрит Никанор. За празника беше приготвено и благословено ястие, което беше

раздадено на вярващите за здраве и благоденствие

"От повече от 10 години в Кюстендил не се случвало на който и да било голям църковен празник желанието на хората да стъпят в храма да продължи с огромна сила и да чакат с часове на многобройна опашка цял ден. Чудотворната икона Света Богородица "Всецарица", празничната литургия по повод празника на св. Мина бяха причина хората да прииждат до изнасянето на иконата от храма късно вечерта", сподели след отпътуването на светинята мирянин.
От много години тази кюстендилска черква е известна със силата си да помага на жените с проблеми при зачеването и на младите семейства да скрепят семейната си връзка. В близост до нея има аязмо, водата от което лекува всякакви болести. Храмът е осветен през 1934 г., след като основите му са положени още през 1926 г. Издигнат е в съседство с възрожденската църква „Свети Мина“, градена през 1859 г. Местно предание разказва, че старата черква била направена от богат турчин. Построил я заради болната си дъщеря. Преди това сънувал, че ако изгради този храм, детето му ще се излекува и точно така станало. В съня му било казано, че мястото на църквата е точно там, където при основите бликне вода. Доколко това е истина, доказателства няма, но документи, които свидетелстват, че на това място, където е минавал път, но градът все още не е стигал, някога е имало манастир. От него до днес е останал само храмът, изграден през 1859 г., по времето на Кюстендилския митрополит Дионисий. Владиката бил

погърчен албанец, известен със своята лукавост

и демагогия, заради което бил ненавиждан и изгонен от местните. Преди това, за да спечели привърженици, все пак съдействал да бъде построена посветената на св. Мина черква. За да склони турците да разрешат строежа, митрополит Дионисий си послужил с хитрост. Поръчал да извадят от християнските гробища кости и да ги заровят на определеното за черква място. Така трябвало да се докаже светостта на това място, което е било необходимо условие пред османска власт. Но изборът на точно това място не е случаен. Там вблизост до оброк имало аязмо - извор със света вода, чиято целебна сила била известна на местните християни от незапомнени времена. При строежа на храма аязмото останало в южния му кораб и към него е оформен специален параклис. При проучване на това място през 1986 г. археолозите откриват под олтарната част на храма стари зидове и това дава основание да се предполага, че на мястото поне за времето XV-XVII в. е съществувала по-ранна църква. Освен това се оказва, че църквата лежи върху обширен късносредновековен некропол, който продължил да се използва и след построяването на църковната сграда. Покрай храма постепенно се оформя красив манастирски комплекс, като в придадените имоти са построени жилищни и стопански сгради. Разположен на самия път, манастирът осигурява подслон на много пътници. След Освобождението през 1878 г. в него се организира

първото благотворително заведение

в Кюстендил. Манастирското братство със свои средства издържа сираци, дава им е квартира, храна, облекло и ги праща на училище, подпомага бедни семейства.
Последните жилищни и стопански сгради на Кюстендилския манастир „Св. Мина“ са разрушени през 70-те години на XX в. Остава само храмът, който понастоящем не е действащ.
През 1923 г. църковното настоятелство на възрожденската църква "Св. Мина" взема решение да бъде построен нов храм. Проектът на софийският архитект Антон Торньов печели първа награда на обявения конкурс. Основите на новия храм са положени на 20 юни 1926 г., а като дата на окончателното му завършване се сочи 12 юли 1933 г. По своята архитектура новият храм е умален образец на църквата "Св. Александър Невски" в София. Освещаването му е извършено на 4 ноември 1934 г. от софийския митрополит Стефан.
Важно е да се подчертае, че, както старата, така и новата черква „Св. Мина“ са построени изцяло с доброволен труд и дарения на кюстендилци. В народната памет са запазени спомени, че когато привършвали средствата за градежа,

местни първенци вземали заеми

- веднъж от евреи от Цариград, друг път залагали имоти и даже конете си, само и само да не спира строежът. Сега върху фасадата на православния храм са поставени възпоменателни мраморни плочи при западния вход, върху които са изписани имената на загинали за родината офицери и войници от град Кюстендил.

Водата лекува очите,
иконата дарява с рожба

Многобройни са свидетелствата за чудеса на изцеление при проблеми с очите, главоболие, неразположение по неясни причини. Местните хора твърдят, че ако в продължение поне на 10 дни човек се мие с вода от аязмото и пие от нея, то ще му премине всяка болест или страдание.
Много чудеса са станали и пред чудотворната иконата на св. Мина в храма. Пред нея идват жени от цялата страна, за да помолят светията да им помогне за рожба и сполучлив брак. Вярващите казват, че иконата има могъща изцелителна сила и ако човек има силна вяра в Бога, може да се избави от тежки болести. Подобна сила има и копието на иконата на Пресвета Богородица Всецарица в Църногорската света обител. За целебната мощ на оригинала от светогорския манастир Ватопед има много доказателства, но през трите години откакто копието по чудодеен начин се намери в манастира над село Гигинци, не секват случаите на изцеления и благодатна помощ за вярващите. Така Божията благодат осени с умножена сила Кюстендил и неговите хора на празника на св. Мина.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай