Херо Мустафа подкрепи трудова борса за украински бежанци

Над 130 фирми се представиха на трудова борса за украинските бежанци във Варна

Херо Мустафа подкрепи трудова борса за украински бежанци | StandartNews.com

Над 130 фирми се представиха на трудова борса за украинските бежанци, организирана днес във Варна. Работодателското изложение е част от инициативата „Заедно с Украйна“, партньори по която са посолството на САЩ, фондация „Америка за България“, Американският университет в България, Американският колеж в София, Американската търговска камара, филмово студио „Ню Бояна“ и Детският научен център „Музейко“.

Целта е да покажем солидарност в ужасяващата ситуация с изцяло непровокирана война, защото, когато сме единни, заедно можем повече, обяви посланикът на САЩ Херо Мустафа.

По думите й моделът с трудовата борса, чийто домакин е Варна, се оказва много успешен и ще бъде възпроизведен и на други места. Дипломатът допълни, че на изложението се предлагат както работни места за хора с ниска квалификация, така и за висококвалифицирани специалисти.

Кризата с войната нанесе финансови тежести на много държави, особено съседни на Украйна, и Европа търси начини за компенсации, допълни дипломатът. Според нея САЩ също помагат активно, като са най-големият донор на хуманитарна помощ, която вече възлиза на над 1 милиард долара. Освен това ние можем да оказваме съдействие и на енергийния фронт, допълни Мустафа. Тя припомни, че САЩ вече отвориха резерва си, освен това се водят и разговори с държавите от ОПЕК, търсят се варианти как да се осигури помощ, допълни посланикът.

Изпълнителният директор на „Ню Бояна“ Ярив Лернер уточни, че в края на април във Варна ще се проведе още една трудова борса. По думите му предстоящото събитие обаче ще бъде свързано с голяма филмова продукция, чиито снимки са започнали в София. Ще бъдат осигурени различни работни места за доста продължителен период от време, посочи Лернер. Той отказа подробности за продукцията, само посочи, че работното й заглавие е  „Прекосяване“ и е по исторически събития от 1926 година.

Петър Иванов, главен изпълнителен директор на Американската търговска камара, коментира, че на днешната борса във Варна фирмите са предложили повече от 400 работни места. Той уточни, че сред посетителите е имало много учители и лекари.

Областният управител на Варна Благомир Коцев допълни, че регистрираните украински бежанци в региона вече са близо 22 хиляди души, основно жени и деца. По думите му от вчера има нова вълна на пристигащи от Украйна, като само снощи във Варна са посрещнати 15 автобуса, а днес се очакват още 9.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай