Херо Мустафа: Мирът е цел на моята професия

Не можем да предполагаме в колко голям мащаб, но усилието си заслужава.

Херо Мустафа: Мирът е цел на моята професия | StandartNews.com

Това беше по-скоро мечта за мир. Някак си да донеса мир на света по един или друг начин. Винаги съм смятала, че ако си в позиция, от която можеш да въздействаш върху другите, така че да има мир, ще постигнеш ефектa на доминото. Не можем да предполагаме в колко голям мащаб, но усилието си заслужава. Това разказва в интервю за списание "Ева" посланичката на САЩ у нас Херо Мустафа, съобщиха от посолството във Фейсбук.

В интервюто Мустафа споделя, че когато получила по телефона предложението да бъде посланик в България, без да спазва 24-часовия период за отговор, веднага казала – да.

„Имах бивша съученичка- невероятна по математика и добър приятел дипломат, много щедър човек, и двамата бяха българи. Първите ми впечатления за вашата страна бяха от тези двама интелигентни, находчиви и широкоскроени хора. Когато разбрах, че ще идвам тук, се информирах максимално за историята и културата.

Постарах да науча възможно най-много от езика. И докато учех за Розовата долина, киселото мляко – всички тези интересни неща, ставах все по- и по-нетърпелива да дойда. Не съм спирала да уча, откакто съм тук.“ споделя тя.

Херо Мустафа е родена в семейството на иракски емигранти, живяла в детството си в бежански лагер, завършва в Джорджтаун и Принстън и оглавява дирекция към Съвета за сигурност.

Не е смятала да се занимава с политика в началото на пътя си, просто е следвала пътищата, които й е предложил собствения й живот.

Вдъхновение за нея е бил баща й – писател, мислител, поет, участвал в политиката на Ирак, преди семейството им да емигрира в САЩ. „Винаги съм смятала, че си заслужава да съм на позиция, от която мога да въздействам върху другите да има мир.

И че ще има ефектът на пеперудата, на доминото. Не можем да предполагаме в какъв размер, но усилието си заслужава“, казва още Мустфа.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай