Хеликоптери заменят линейките, от кога

Пет вертолета за спешна помощ ще бъдат купени с пари по Плана за възстановяване

Хеликоптери заменят линейките, от кога | StandartNews.com

Хеликоптери ще превозват пациентите нуждаещи се от спешна помощ у нас.

Закупуването им е залегнало в Националния пран за възстановяване и устойчивост. Предвидена е доставка на 5 хеликоптера за бърза помощ, както и на на медицинска апаратура за болниците, за лаборатории и за извънболничните здравни заведения, казаха представители на Министерството на здравеопазването по време на дискусия за плана във финансовто министерство.

Помощта по Плана ще се осъществи през шест проекта на здравното министерство. Целта им е повишаване на капацитета и достъпността до лечебните заведения, намаляване на смъртността и даване на възможност за създаване и привличане на кадри.

Основите компоненти са модернизиране на педиатричните грижи в страната, изграждане на съвременен капацитет за лекуване на онкоболни чрез изграждане на Национален център за лъчелечение и други. Предвижда се да бъдат изградени десет високотехнологични мозъчносъдови центрове за диагностика и лечение.

Идеята е тези десет центъра да покрият територията на цялата страна.Здравното министерство предлага модернизиране на психиатричната помощ в страната. В страната има 11 държави психиатрични болници, 12 центъра за психично здраве и 22 клиники и отделения за психична помощ в болниците. Общата им леглова база е около 4000 броя плюс 1000 места за дневен стационар. Основите проблеми за психиатричната помощ са старата материална база и липсата на възможност за лечение и диагностика на интегрирана база, посочиха от министерството.

Дискусиите по плана продължават по други направления. В момента тече обсъждане на проектите в областта на енергетиката, които се планира да бъдат финансирани.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Редакция
Коментирай