Хасан Азис обясни кой плаща за бежанците

Общините покриват разходите по настаняването им

Хасан Азис обясни кой плаща за бежанците | StandartNews.com

„Съгласно Закона за убежището и бежанците, Министерският съвет е органът, който предоставя временна защита на бежанците. Към момента всички общини, които приемат бежанци, правят това за сметка на общинските бюджети, няма яснота за покриването на тези разходи“, заяви кметът на Кърджали Хасан Азис.

Всички дейности, които са свързани с нормалния живот на бежанците, са за сметка на общинските бюджети, които трябва да бъдат приети от общинските съвети по съответния ред, отбеляза той в предаването "Лице в лице" по бТВ.

В Кърджали имаме 4 семейства бежанци от Украйна с 8 деца и двама възрасти, които са настанени с помощта на православната църква „Успение Богородично“, съобщи Азис.

Общината също е обявила готовност да помогне, както и неправителствени организации, общински съветници също предоставят своя жилища за бежанците в Кърджали, добави Хасан Азис, който е и зам.-председател на Сдружението на общините в България.

По думите му има няколко важни въпроса, за които местните власти нямат отговор.

На първо място това е увеличението на цените на енергоносителите, за които няма компенсаторен механизъм.

„На второ място няма ясен механизъм за индексациите на строителните работи, защото между 30% и 50% е ръстът на строителните материали и на строителните работи. И на трето място няма готовност в рамките на тази година да стартираме общинските проекти с европейско финансиране, защото няма План за възстановяване “, каза още Хасан Азис.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Редакция
Коментирай