Катастрофата с двама загинали мигранти, какво предизвика мелето

Двама чужденци загинаха, 17 мигранти и двама български военнослужещи са в болници

Катастрофата с двама загинали мигранти, какво предизвика мелето | StandartNews.com

Продължава изясняването на причините за тежката катастрофа с военен камион в близост до турската граница, при която вчера загинаха двама души. бТВ съобщи, че най-вероятно не става дума за технически повреда, а за претоварване и лош път.

Пред телевизията прокурорът от Военна прокуратура-Сливен полк. Христо Тинев уточни, че инцидентът е станал на черен път с много коловози и завои.

Камион на въоръжените сили катастрофира недалеч от границата с Турция вчера следобед. Полиция и жандармерия са отцепили мястото на инцидента в радиус от 2 км. Местността се намира между село Граматиково и Малко Търново. Камионът се движил по поречието на река Велека. По време на преобръщането пада в реката. Високопроходимият автомобил е превозвал нелегални мигранти, задържани от съвместен патрул на Българската армия и "Гранична полиция". Двама чужденци са загинали на място при катастрофата. 17 мигранти и двама български военнослужещи са настанени в болници в Бургас.

„Съвместен патрул на Българската армия и „Гранична полиция“ са задържали 35 мигранти на поляна близо до границата с Турция до село Граматиково. При задържането и превоза им в камион, тъй като пътните условия са много тежки, е допуснато ПТП-то“, заяви Тинев.

„Това, което мога да кажа, е, че съжалявам, че сме загубили човешки животи, но е просто инцидент. Трябва сега да се види внимателно какво точно се е случило. Стопляйки се времето, имаме по-голям натиск на мигранти. Ще засилим охраната на нашата граница следващите дни. Другото, което е факт, е, че нещастни инциденти се случват. Самият шофьор също има наранявания, така че просто инцидент. Разпоредил съм да ми дадат пълен доклад по случая”, каза снощи премиерът Кирил Петков.

Три линейки са закарали в УМБАЛ-Бургас пострадали при инцидента с военния камион. В спешното отделение са прегледани и хоспитализирани 11 мигранти от Афганистан, както самите те се самоопределиха. Те са с различни травми, както и двамата български военнослужещи - шофьори на камиона. Те също са с наранявания.

Преди да бъдат прегледани, военните бяха тествани с дрегер, пробите им за алкохол са отрицателни.

„В УМБАЛ – Бургас са постъпили 11 души от афганистански произход, пострадали при ПТП. Те са контактни и адекватни, в задоволително състояние са, основно с травми на главата и накрайниците. Имаме и двама български военнослужещи, които са пострадали и те са с травма на глава, травма на гръден кош и крайници. Всички са контактни, адекватни, в задоволително състояние“, обясни зам.-директорът на УМБАЛ в Бургас д-р Светослав Тодоров.

Други шестима от мигрантите, с по-леки травми, бяха закарани с линейка в съседната болница „Сърце и мозък“. Те не са хоспитализирани, а след като са прегледани, най-вероятно са откарани във временния център край Ченгене скеле край Бургас.    

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай