КАТ тръгва в защита на пешеходците

Вадят се всички камери на пътя

КАТ тръгва в защита на пешеходците | StandartNews.com

Пътна полиция стартира нова акция, която ще се концентрира върху намаляването на пътнотранспортните произшествия с уязвими участници в движението. Такива са пешеходците, велосипедистите и мотористите. Това съобщи на брифинг Лъчезар Близнаков от Пътна полиция.

Новата акция е във връзка с данните от изминалия месец относно пътнотранспортния травматизъм. Макар да се наблюдава спад на тежките катастрофи, се отчита висок брой на инцидентите с уязвими участници от движението

В рамките на операцията днес и утре ще бъде засилен контролът по основните пътища и автомагистралите.

Ще бъдат извадени на терен всчки технически средства за засичане на превишена скорост. Ще се следи и за основните нарушения на водачите - неправилно изпреварване и движение в аварийните ленти на магистралите, посочиха от Пътна полиция.

От КАТ ще глобяват и пешеходците, които не спазват правилата за пресичане. Инсп. Близнаков припомни, че санкциите за тях са между 20 и 50 лв.

Ако шофьор пък не даде предимство на пешеходец на обозначените за това места два пъти в рамките на една година, той ще бъде глобен с 200 лв. и ще бъде лишен от право да управлява МПС за срок от 1 месец.

„С настъпването на есенния сезон видимостта намалява, пътните настилки стават хлъзгави, появяват се мъгли. Водачите трябва да променят стила си на шофиране. Апелът ни е да бъдем по-внимателни. Денят се скъсява, препоръчително е и пешеходците да използват елементи, които да ги обозначават в тъмната част на денонощието“, заяви инсп. Близнаков.

От полицията призоваха хората с тротинетки да не се движат по пътища, разрешени за движение с над 50 км/ч, и където е възможно, да използват велоалеите. При нарушения с този сравнително нов начин на предвижване ще има и съответните санкции.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай