КАТ ще порязва шофьорите без зимни гуми

"Пътна полиция" започна масови проверки на пътни и моторни превозни средства

КАТ ще порязва шофьорите без зимни гуми | StandartNews.com

От днес до 30 ноември на територията на страната се провежда традиционната акция "Зима". "Пътна полиция" започна масови проверки на пътни и моторни превозни средства, на водачите и пешеходците, с цел да се сведат до минимум пътните произшествия през есенно-зимния сезон.

Във Варна синоптиците предвиждат по-скоро циганско лято през идните седмици, но началото на полицейската акция подсеща шофьорите за предстоящия сезон на трудни пътни условия, предаде БНТ.

След COVID-кризата и нанесените от нея щети върху бизнеса, тези дни темата за подготовката на автомобила за зимата е втората по важност за варненските шофьори.

Макар и по-плахо отколкото в предходни години, по това време притокът на клиенти в автосервизите се увеличава.

"Било то спирачна система, било то охладителна система, било то окачване, регулировка на ходовата част - всичко, което може да се направи, по обслужването на един автомобил, се прави, хората са съвестни в това отношение", каза Красимир Боянов, собственик на автосервиз.

И тази година акцията ще протече в три етапа, в които проверките ще се фокусират върху различни участници в движението. Етапите, обаче, са условни.

"Това, че акцентът на контролната дейност през първата част е върху водачи на пътни превозни средства, не означава, че ако хванем водач, който е употребил алкохол или не притежава свидетелство, или е извършил друго нарушение на закона за движение по пътищата, няма да бъде санкциониран", каза ст. инспектор Добромир Ганчев, началник "Контрол на пътя".

Що се отнася до ефекта, статистиката показва, че през есенно-зимния сезон на 2019-а година например, катастрофите със загинали на територията на варненската дирекция на МВР са почти двойно по-малко от същия период на предходната година.

"Мисля, че това все още не може да бъде отбелязано като една трайна тенденция , но очевидно е, че се намалява значително намаление на броя на загиналите", каза гл. инспектор Ганчев.

В момента всички служители на областната дирекция на МВР във Варна, които имат правомощия да упражняват контрол на движението, участват в акция "Зима".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай