КАТ реже здраво шофьорите. Промените

Намалява се скоростта, глобите скачат

КАТ реже здраво шофьорите. Промените | StandartNews.com

Любителите шофьори да се движат с максимална скорост от 130 км/ч по автомагистралите. Това предлагат от МВР в публикуван за обществено обсъждане законопроект за промени в Закона за движение по пътищата (ЗДвП).

Така разрешената скорост от 140 км/ч ще бъде намалена с 10 км/ч, ако предложението бъде прието. От вътрешното министерство мотивират това с черна статистика за загинали 529 души по аутобаните в страната за времето от 2010-2021 г. Уточнява се, че това не важи за шофьорите, които имат категория над "В". 

"Значително по-високата средна скорост на движение по автомагистралите и другите извънградски пътища допринася за по-тежкия травматизъм, предизвикан от инцидентите, настъпили извън градската среда", сочат от МВР. 

 В законопроекта е заложен и текст, чрез който се предлага глобите за системните нарушители да набъбнат двойно или тройно. По-сурово ще се наказва и първо нарушение на пътя

Предлага се съшо увеличение на наказанията за гонки и дрифт. Глобата за рецидивистите на пътя ще набъбне тройно, а книжката ще се отнема за три години. Забранява се още да се поставя фолио на челното стъкло и стъклата на предните странични врати на превозните средства.

Повишават се глобите от 100 до 300 лв. на 600 лв. за управление на превозно средство при без шофьорска книжка или когато тя е отнета, както и когато водачът е с установена концентрация на алкохол в кръвта над 0,5 на хиляда и/или е употребил наркотични вещества или техни аналози.

Глобата за паркиране в паркове, градини, детски площадки, площи, предназначени само за пешеходци, и на тротоари в населените места извън разрешените за това места става 150 лева.

От 50 на 100 лева се увеличава глобата за водачите, когато без уважителни причини не представят в определения срок превозното си средство за технически преглед. За превишаване над 40 км/ч на скоростта в населено място, освен глоба от 600 лв. се предлага и два месеца лишаване от право да се управлява моторно превозно средство. Същото наказание са предвижда и за превишаване на разрешената скорост от 50 км/ч в извън населено място.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай