КАТ гони терористите на пешеходните пътеки

Започва акция на Пътна полиция

КАТ гони терористите на пешеходните пътеки | StandartNews.com

„Пътна полиция” стартира нова акция срещу шофьорите-нарушители, която ще продължи до 2 септември и в нея ще бъде включен в действие целия арсенал от технически средства. Заради засиления трафик през отпускарския месец август сериозно се е увеличил и броят на катастрофите. От началото на месеца са станали близо 600 тежки инцидента, в които са загинали 50 души.

В различните области проверките ще са с различен фокус. „Повече от 20% от произшествията се случват с пешеходци. Това е една изключително неприятна тенденция”, отчете Росен Рапчев от Държавна агенция за безопасност на движението по пътищата.

Основно се наблюдават пет области-София, Варна, Бургас, Стара Загора и Сливен.

"Особено внимание ще се обърне на водачи, които не спазват предимството при пешеходни пътеки, както и на пешеходци, които пресичат неправилно”, коментира инсп. Чавдар Кочев от „Пътна полиция”.

Според пътните експерти основната причина за скок на катастрофите с пресичащи са мобилните телефони.

На пътните полицаи е разпоредено да предупреждават, че подобно поведение е опасно. Опасна според статистиката е и високата скорост по магистрали и първокласни пътища. Ще се следи с приоритет и дали мотористите са правоспособни, както и дали са пияни или дрогирани на пътя.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай