Касата иска да определя колко плаща за лекарства

Касата иска да определя  колко плаща за лекарства | StandartNews.com

Да се махнат търговете за онкомедикаменти, предлагат експертите

Здравната каса сама да определя какъв процент от лекарствата за домашно лечение ще покрива. Това е едно от предложенията на НЗОК за оптимизиране на разходите й за медикаменти, които в сряда ще разглежда Надзорният съвет. Сред другите идеи на фонда е той да плаща поне 50% от основното лечение за социално значимите заболявания на база най-евтиния медикамент в групата. В същото време обаче касата няма изобщо да финансира лекарства, които са поддържащи като терапия и се реимбурсират на 25% в момента. На практика така пациентите ще имат достъп до най-евтиния медикамент за едно заболяване, а останалите ще трябва да си доплащат повече, отколкото сега.

Друг вариант за промнени във финансирането е въвеждането на "джъмбо-групиране" при някои заболявания. Това означава да се сравняват цените на различни видове лекарства за едно заболяване и да се плаща за всички до стойността на най-евтиното. По този начин ще се спестят средства на фонда, но ще се увеличи доплащането за хората.

Касата предлага и мерки за ограничаване ан параления износ, с който пациентите остават без лекарства, а фондът се точи. Едната възможност е на медикаментите, които плаща касата да се лепят стикери. Така, ако те бъдат намерени в дистрибутор, който не е упълномощен да ги продава или в аптека, лесно ще се види дали вече не са платени от НЗОК. Друга мярка за ограничаване на паралелния износ е най-скъпите лекарства, които се плащат 75% от касата, а прозводителите поемат останалите 25% в аптеките, да се реимбурсират напълно. Срещу това обаче фирмите ще дадат остъпка от 30% на касата. Така лекарствата ще останат напълно безплатни за пациентите, но цените им в аптеките вече няма да са по-евтини, отколкото в чужбина. Бюджетът на касата пък няма да се натовари заради пренасочената отстъпка.

Здравната каса предлага да отпаднат и търговете за лекарствата за рак в болниците. Това може да стане, ако медикаментите за рак се плащат не на болниците, а на търговците на едро. Дистрибуторите пък ще гарантират, че ще осигуряват нужните количества навсякъде. Това ще обезсмисли необходимостта клиниките да правят отделни търгове за онколекарства, смятат от касата. Сред другите мерки, които предлагат е възможността да не плащат всяка нова молекула, както и въвеждане на по-строги критерии за изписване на скъпите медикаменти. Приемането, на което и да е от тези предложения обаче трябва да получи не само подкрепата на Надзорния съвет, но и тази на здравно министерство или депутатите. Причината е, че за въвеждане от им ще са нужни промени в нормативните документи.

Няма съществени преразходи в лекарствата за домашно лечение и онкология в сравнение с 2014 г, показват още данните на касата. Около 70 млн. лв. са разходите по тези пера на фонда всеки месец. Горе долу толкова са били те и в края на миналата година. Въпреки това парите на касата няма да стигнат, за да се платят харчовете за медикаменти и болници. Причината е, че бюджетът й беше заложен с изначален дефицит от близо 200 млн. лв. в сравнение с реалните разходи на фонда за 2014 г. Затова от касата много разчитат да сработи поне механизма в закона за здравното осигуряване, който бе приет за задължителни отстъпки.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай