Кърпят къщи заради филма за Ванга

Две години писахме сценария, признава продуцентът на лентата Сергей Торчилин

Кърпят къщи заради филма за Ванга | StandartNews.com

Петричкото село Яково ври и кипи в холивудски страсти. Там започват снимките на 12-серийната сага за пророчицата Ванга за руския канал ОРТ. Срещала ли се е тя с Хитлер, предсказала ли е идването на власт на Путин, усетила ли е гибелта на подводницата "Курск"? Това са само част от въпросите, които ще разчепкат продуцентът на руската лента Сергей Торчилин и режисьорът Сергей Борчуков.

Сюжетът на художествения филм е разказ за трудния живот на пророчицата, далеч сме от политика и религия, твърдят Торчилин и Борчуков. "Безусловно Ванга е велик човек, знак на цяла епоха, феномен. Чувал съм за нейните предсказания, много от тях се сбъдват. Включително и такива, които касаят нашата история. Познала е идването на власт на Путин и Медведев, гибелта на подводницата "Курск", смъртта на Сталин, победата ни във Втората световна война. Затова се заех с нелеката задача да създадем, доколкото знам, първия игрален филм в света за нея", разказа пред "Стандарт" продуцентът на руския сериал Сергей Торчилин. Само ден преди началото на снимките в петричкото село Яково той обсъжда последни подробности за лентата с режисьора Сергей Борчуков. Руските кинаджии ще останат там поне за месец. 

Идеята за филма е от 2010 година. И е на Торчилин, както и на партньорите му от Студио "Фаворит филм" и руската национална телевизия ОРТ. Цели 2 години обаче продължило писането на сценария. Причината - Ванга е дълбок и сложен образ, чиято история не може да бъде разказана с лека ръка. Миналото лято Сергей Торчилин отправил предложение за работа на Борчуков. Последният не мислил дълго. Харесала му темата и бързо се съгласил да започне своя 14-и филм.

"Снимките вървят по план. Не минава без неразбории и неуточнени неща, но това е нормално. Изключителното е, че се разказва за живота и делото на толкова интересна личност, която е много добре позната в цяла Русия, във всички бивши съветски републики", споделя режисьорът. 12-те серии ще се появят на екрана на руския канал ОРТ не по-рано от пролетта на 2013 година. Тогава зрителите ще могат да научат повече за Ванга, за битието й, за близките й, за радостите и страданията й.

Торчилин подчертава категорично, че филмът с работно заглавие "Вангелия" е история за живота на ясновидката. Никой от екипа няма намерение да разказва негативни неща за пророчицата. Гледали са най-вече да избягват теми като политика и религия. Искат да са далеч от тези въпроси.

"Спекулира се, че си измисляме среща на Ванга с Хитлер, слагаме измислици в устата й като нейни предсказания, че едва ли не ще откраднем пророчицата от България. Ние не правим документален филм. В нашата лента са допустими художественият разказ, художествената измислица. Това го има във всеки игрален филм и не е престъпление. Една от героините - рускинята Олга, също е донякъде измислен образ", пали се продуцентът. Припомня, че водачът на нацистите в Германия по онова време е разполагал със специална служба. Тя се е занимавала с изследването на мистиката, окултизма и паранормалното. Най-вероятно Хитлер е имал интерес от среща с хора като пророчицата Ванга. "Няма данни да се е виждал с нея, но и никъде изрично не пише, че не са се виждали. По нейни описания се счита, че е познала, че Борис Елцин ще спечели втори президентски мандат. По същия начин се смята, че е предсказала и идването на власт в Русия на човек като Владимир Путин. Тя не е казала името, но е посочила мъж с неговите характеристики", обяснява Сергей. И признава, че е поел голям, но премерен риск с решението си да прави игрален филм за великата българка. Ванга е безумно популярна в цяла Русия. А това било гаранция за успеха на сериала.

У нас минаха снимките в село Плана, предстоят тези в село Яково, край Самуиловата крепост до Петрич и в столицата София. "Когато се качихме високо в Огражден планина и стигнахме в Яково, просто онемяхме. Сякаш времето там бе спряло преди 100 години, а ние това търсим, Ванга е родена през 1911 година. От селището гледката към заобикалящите го планини е потресаваща. Харесахме и някои други села, но те бяха в ниското. Руският зрител иска или топло море, или планини. По сценарий няма море, така че ще им осигурим поне гори", казва с усмивка режисьорът Сергей Борчуков. След Яково екипът изминал още стотици километри из страната, но не намерили по-подходящо населено място. И се върнали там. Битът в селото е най-близо до представата на авторите на сериала за времето от началото на ХХ век. Ще снимат в труднодостъпно място, а не на лесен терен. Но най-важно е правдоподобието на картината. А и в нея се вижда красотата на България.

"За нас не е водещото да се чувстваме технически комфортно. А да си свършим професионално работата. Все пак Ванга е имала много труден живот и всички трябва да сме реално близо до нейното битие", казват авторите на лентата.

На екипа се наложило да постегне някои от селските къщи, за да може да се снимат в тях. Вдигнали и чисто нов покрив на читалището. Местните хора останали много доволни от ремонтите. Те ще са и част от статистите във филма.

Сергей Борчуков уточнява, че са се свързали с хора в Русия и България, които са познавали пророчицата и са общували с нея. Някои от тези хора ще участват в сериала. Няма обаче да се правят снимки от последния и дом в местността Рупите. "В нашата страна почти всички я свързват основно с Петрич. Много малко са тези, които знаят, че в последните си години от живота се е преместила в къща извън града. Аз не зная дали Ванга е светица. Но вчера посетих манастирския комплекс в Рупите. Там са нейната църква, гробът й, последният й дом. Усещането е особено, не просто гледаш, а съзерцаваш, като в будистки храм. Има нещо духовно, сигурно е нейният дух", споделя режисьорът на руския филм. Според него главното не е дали Ванга е светица. Най-значимото е, че тя е велик човек, който е имал много труден живот. Това е и основната сюжетна линия в сериала - да покаже трудностите пред Вангелия, когато е била дете, девойка, жена и баба. Как като пророчица е подчинила живота си на другите, помагала е с необикновената си дарба на всеки, независимо какъв е.     

Следователка вае образа й

Руската актриса Елена Яковлева ще се превъплъти в образа на зрялата и възрастна Ванга.  Тя  става звезда с нашумелия сериал "Каменская" по романите на Александра Маринина, където играе следователката Анастасия Каменская.

Много е важно, че в епизодите се снимат големи руски актьори, които са общонародни любимци, категорични са авторите на филма. Още три дами ще влязат в ролята на сляпата гадателка. Даша Отрошко ще е малката Вангелия, Наталия Николаева - девойката. А Ирина Рахманова - младата жена. В лентата участват наши актьори и статисти.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай