Карат в "Пирогов" пострадалите в "Арсенал" /ОБЗОР/

Една от работничките е в тежко състояние

Карат в "Пирогов" пострадалите в "Арсенал" /ОБЗОР/ | StandartNews.com

Трите жени, които днес пострадаха при инцидент в оръжейния завод "Арсенал", ще бъдат транспортирани към Клиниката по изгаряния в "Пирогов", съобщи БГНЕС.

Едната от работничките е с много сериозни изгаряния, другите две са с по-леки. Няма опасност за живота им. Първоначално трите били приети в казанлъшката болница, но впоследствие било решено да бъдат транспортирани в София, защото се нуждаят от лечение в специализирано отделение, а в болниците в Казанлък и Стара Загора няма такова.

ВИЖ ОЩЕ: Три жени обгорели при авария в "Арсенал" Казанлък

Работничките са на възраст - 33, 34 и 44 години. Те пострадаха при експлозия с отделяне на силен пламък в цех 130 на завод 3 , където се произвеждат барути в „Арсенал“ ЕАД-Казанлък.

Инцидентът е станал малко след 13,30 часа при окомплектоването на електродетонатор за неуправляем ракетен снаряд, уточни районният прокурор на Казанлък Таня Димитрова. Изделието е с тегло едва 16 грама, но при самозапалването се отделил пламък с висока температура, който е обгорил ръцете и лицата на работничките. Жените са били веднага изведени от помещението и изпратени с линейки на „Арсенал“ до Центъра за спешна и неотложна медицинска помощ, където раните им са били обработени. По настояване на ръководството на дружеството и трите са били пренасочени към столичната болница „Пирогов“

 

Неофициално се знае, че пострадалите са Даниела Георгиева, Галя Георгиева и Мира Стефанова, които имат доста солиден стаж на работа във фирмата, информира агенция „Монитор”. Съпругът на Даниела е военнослужещ, тя е от село Шейново , но живеела в близкото горно Черковище, жената е родена през 1971 година и работела в същия завод вече десетина години.

Оцелялата част от изделието е иззета при огледа от специалистите, тепърва ще се изяснява каква е причината за пламъка. Образувано е досъдебно производство. Направени са били замервания, които не са установили отклонения от еконормите във въздуха.

Това не е първият инцидент в завод №3. На 14 март м.г. там при сходни обстоятелства загина 26 годишен работник, а друг на 46 бе обгорен тежко. И двамата са работели на машина за смесване на стартови заряди за боеприпаси, сместа не е взривоопасна, но е силно пожароопасна, коментираха тогава от Инспекцията по труда след проверката.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай