Вторник,

Караджов с фрапантни разкрития за "Хемус", ще се построи ли някога

От: Редакция -
Караджов с фрапантни разкрития за "Хемус", ще се построи ли някога
A
A
A

Единствено специален закон за узаконяване на незаконно извършваното до момента строителство може да даде възможност за продължаване на работата по АМ „Хемус“,

Това обяви пред регионалната комисия на парламента вицепремиерът Гроздан Караджов. Той даде да се разбере, че магистралата няма да е готова в близките години, като не се ангажира с конкретен срок.

„По участък 4 и 5 от аутобана се е работело, но те са незаконни строежи“, подчерта Караджов. Според него до момента се е работило "на честна дума" и сега за тези два участъка трябват поне две години за отчуждения, след това 2 години за строеж и довършване и може да се предполага, че в края на мандата, ако няма обжалвания на процедурите, ще бъдат реализирани.

За подобни проблеми и по Лот 6 говори Караджов пред депутатите.

Министърът отбеляза, че „ако парламентът прецени, че трябва да разрушим построеното, ще го разрушим“, но вече са налети милиони левове и трябва да се търси решение, съобщи вестник "Строител".

„При участъци 7 и 8 няма незаконно строителство, но е проектирано непрофесионално, налага се препотвърждаване на ново трасе. След това трябва отново да се проведат отчуждения, процедура по ОВОС и след това да се реализира строителството“, каза още Караджов. За тези участъци предшественикът му на поста Виолета Комитова посочи, че трасетата минават през защитени зони.

„Участък 2 от трасето се очаква да бъде реализиран до есента на тази година. Към момента дейностите са спрени заради промяна на първоначалното трасе. Поради изместване на трасето, трябва да се премине цялата процедура за издаване на разрешително за строителство“, посочи Гроздан Караджов.

По думите му обаче участъкът няма да може да се използва, а ще влезе в експлоатация заедно със следващия участък от магистралата. „Вероятно двата участъка ще бъдат пуснати през юни догодина“, каза Караджов.

 

Тагове:

Коментари

Сортирай по: Новите първо

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички