Камю - чужденецът на Франция

100-годишнината на Нобеловия лауреат отмина в пълно мълчание

Камю - чужденецът на Франция | StandartNews.com

"Баща ми беше широко скроен човек. Имаше такава нагласа, че маловажните неща не го интересуваха. Той никога не ме е наказвал, когато съм правила грешки. Винаги ме питаше защо съм направила нещо и какво съм си мислела, че ще постигна с постъпката си. Това е по-сложно за едно дете. Много родители биха били на мнение, че един шамар ще реши проблема, но това не беше неговият начин." Това разказа пред в. "Гардиън" Катрин, дъщерята на Нобеловия лауреат за литература Албер Камю. Поводът бе 100-годишнината от рождението на писателя и фактът, че нито родината му - Алжир, нито държавата, в която живее - Франция, организираха национални чествания от юбилея. Самата Катрин наскоро публикува книгата "Le Monde en Partage", която документира непознати факти и истории за именития й баща.

"Това, че няма национално честване, е напълно естествено. Властниците във Франция никога не са го харесвали. Той също ги презираше. Винаги е казвал, че служи на тези, които са жертви на историята, а не на тези, която я правят. Камю все още може да бъде определен като "Чужденецът" във Франция, а и не само. Не мога да разбера защо управляващите не разбират неговата роля за страната. Аз съм горда от имиджа, който той дава на Франция", заяви Катрин. Писателят философ загива нелепо при катастрофа и си отива на 46 години, оставяйки след себе си класиките "Чужденецът", "Чумата", "Митът за Сизиф" и много други.

"Това, което ще помня винаги, е неговата любов към живота и към другите човешки същества. 53 години се боря с болката след смъртта му и мисля за него всеки ден. Не знам какво би било неговото мнение за днешния свят, който е едно постоянно състезание за пари, консуматорство и пренебрежение към страданията на хората. Не мога да говоря от негово име, но знам, че написаното от баща ми е актуално и днес", разказа още Катрин Камю.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай