Какво трябва да знаят студентите ни след Брекзит

Затишие пред буря: Всичко по старому до Нова година, след това - нищо не е ясно

Какво трябва да знаят студентите ни след Брекзит | StandartNews.com

Затишие пред буря: Всичко по старому до Нова година, след това - нищо не е ясно

Затишие пред буря. Така изглежда в момента преходният период, който предстои след Брекзит от днес, 31 януари. До началото на 2021 г. нищо съществено няма да се промени за българите и европейците, които отиват във Великобритания. Нашите студенти и връстниците им от ЕС ще си учат при същите условия. Какво обаче ще се случи след това - никой на знае. Ще се реши в преговорите, вдигат ръце на Острова.
От 1 февруари 2020 г. (събота) българите, както и останалите хора от държавите членки на Европейската икономическа общност (страните от ЕС, Исландия, Лихтенщайн и Норвегия) и Швейцария, ще продължат да влизат във Великобритания само с лична карта. До началото на 2021 г. те няма да имат нужда от визи за краткотраен престой. Как ще минават границата на Кралството след това обаче е мъгла. Британското правителство съобщи, че през 2021 г. граничните власти ще спрат да приемат за влизане в страната лични карти на граждани на Европейската икономическа общност. Вместо това ще се изисква валиден задграничен паспорт. Не е ясно обаче дали това ще става от 1 януари или от 1 юли 2021.
Затова българите и другите европейците, които живеят във Великобритания, трябва да кандидатстват за постоянно пребиваване. Срокът е до 30 юни 2021 г. Така повелява споразумението с ЕС за Брекзит. Това става по т.нар. схема за уседналост за граждани на ЕС преди 30 юни 2021 г. Одобрените кандидати ще получават уседнал или предварителен статут.
Европейските граждани, които живеят в Обединеното кралство от преди края на преходния период и имат статут по схемата за уседналост ще могат да използват личните си карти за влизане във Великобритания поне до края на 2025 г. Тези, които нямат такъв статут и не са подали документи до края на юни 2021 г. ще трябва да напуснат страната.
Още през ноември Великобритания заплаши, че ще депортира граждани на ЕС, ако не успеят да кандидатстват навреме са статута. Изключения почти нямало да се правят. Затова ЕК вече изрази огромните си притеснения какво се случи с тези, които не успеят да се регистрират за установен статут до юни 2021 г. Брюксел дори призова Борис Джонсън да помогне на гражданите на ЕС да изпълнят административните изисквания.
Нашите студенти, които вече учат на Острова или ще бъдат приети за академичната 2020-21 година, ще могат да ползват статут на местни студенти по отношение на таксите за обучение (home fee status). Това означава, че ще заплащат същите такси като тези на кандидатите от Великобритания.
Студентите, които вече са започнали своето обучение, също имат гаранция за запазване на текущия си статут. Тези гаранции важат за пълния срок на обучение, дори и в случаите, в които то приключва след окончателното излизане на страната от Европейския съюз.
За настоящите студенти няма да има никакви промени по отношение на достъпа до заеми и таксите за обучение. Тази гаранция се отнася за целия период на обучението, дори то да приключва, след като Великобритания е извън ЕС.
Българските младежи и останалите студенти от ЕС няма да се нуждаят от виза, ако пристигнат във Великобритания преди 1 януари 2021 г. Но ако планират да останет на Острова след 31 декември 2020 г., за да довършат обучението си, като всички останали ще трябва да кандидатстват онлайн за Схемата за уседналост (EU Settlement Scheme), която е в сила от 30 март 2019 г.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай