Какво ни пожела Патриарх Неофит за Новата година

За повече добра воля и по-малко лекомислие призова Негово светейшество

Какво ни пожела Патриарх Неофит за Новата година | StandartNews.com

Негово светейшество българският патриарх Неофит отправи обръщение за настъпването на Новата 2022 година, съобщиха от Българската патриаршия.

В него патриарх Неофит се обръща с думите:

"Ваши Преосвещенства, боголюбиви отци, възлюбени в Господа чеда на Светата ни Православна църква, по велика Божия милост прекрачихме прага на още една от отредените ни години. Старата изпратихме с облекчение, а Новата посрещаме както винаги с нова надежда за по-добри бъднини. За повече радост, светлина и добра воля между човеците и по-малко мъка, болка и тъга, по-малко враждебност и насилие, и не на последно място за по-малко лекомислие, което за съжаление често съпровожда човешките решения и действия. Ето защо в началото на Новата 2022-ра година ние отново молим нашия Небесен Отец да ни дарува не само здраве и благоденствие, но и мъдрост, за да можем да градим своя живот, и най-вече живота на нашите деца, съобразно с Неговата света воля, с Неговия божествен промисъл за света и за човека".

"Светата Библия ни казва, че човекът е бил сътворен по Божи образ и предназначен за богоуподобяване, както и за да "господарува" над цялата земя (Бит. 1:26-27). Отново в Писанието четем, че "и тварите с нетърпение ожидат прославянето на синовете Божии" (Рим. 8:19). Всичко това ни показва колко високо е нашето предназначение, колко голяма е нашата отговорност. Времето, в което живеем, с особена категоричност ни напомня за това и настойчиво ни подканва към дълбоко осъзнаване и коренна промяна в начина, по който живеем и "господаруваме" в дарения ни от Твореца свят. Бог има Своите начини да изменя нещата към добро, ала нашето съработничество, полагането на нашите лични усилия е неотменимо условие за всяка такава промяна. В това е смисълът на Божия образ и подобие в човека - че той е сътворен именно за богоуподобяване и за съработничество със своя Творец, за да достигне накрая и до последната си цел, която е обожението", подчертава българският патриарх.

Негово светейшество пожелава: "Нека влезем в Новата 2022-ра година с тези мисли и с тези истини, защото само по този начин, само в строго следване на Божия замисъл за човека ще успеем да променим и себе си, и нашия свят, принасяйки го на Бога в цялата божествена красота, с която той е бил замислен и сътворен. Нашето преображение, което очакваме в неговата пълнота в перспективата на Царството Божие, започва още оттук - от нашите решения и действия, на тази земя, от начина, по който се отнасяме към дара на живота, от благодарността и умереността ни във всичко, имащо отношение към нашия собствен живот, към живота на цялото човечество и въобще към живота на земята във всичките му форми".

"Благодатта и мирът на нашия Господ Иисус Христос и общението в Светия Дух да бъдат с всички нас! Честито новолетие!", отправя благослов към българите патриарх Неофит в своето обръщение за настъпващата Нова година.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Редакция
Коментирай