Сряда,

Какво казаха моряците от "Царевна" за ужаса в Мариупол

От: Агенция Стандарт -
1153
Какво казаха моряците от "Царевна" за ужаса в Мариупол
A
A
A

24 часа след пристигането си в България част от екипажа на кораба „Царевна” реши да разкаже за преживяното. Пред maritime.bg те споделиха,  че първите дни на войната били спокойни. В края на март обаче ситуацията се влошава. „Почти по всяко време на денонощието се стреляше“, разказва Рали Димитров.

„Два снаряда паднаха, вътре се взривиха. Шрапнели бяха напускали филистрините на някои от каютите - на капитана, на старши помощника. Моята каюта също“, спомня си и Радослав Стоянов.

Моряците споделят още, че е имало дни, в които се стреля основно през деня и те са били принудени да се крият, а вечер са се качвали по стаите си.

„Целият проблем придоби голямо обществено значение и оттогава започнаха да работят по-интензивно външно. Звъняха по няколко пъти на ден. И ни предложиха вариант за евакуация, който ние вече не можехме да използваме, тъй като трябваше да стигнем до портала на пристанището, а там постоянно се стреляше“, посочва Рали Димитров.

Той разказва още, че в един момент от двете страни спират да стрелят и нашите моряци виждат, че 26 човека от друг кораб слизат с куфарите и се евакуират.

„Разбрахме, че сме останали последния екипаж на търговски кораб в пристанището. Т.е. всички други са се евакуирали. Само ние останахме там. И тогава вече ни прекипя. Напрежението ескалира неимоверно много между нас вътре в екипажа. Започнахме да искаме отчет от капитана, да говори с външно министерство, да ги уведоми, че всъщност има екипажи, които са се евакуирали. Искахме да знаем със сигурност дали наистина ние сме последните, които са останали. Дали не си въобразяваме. Искахме да разберем дали нещата наистина стоят по такъв начин“, разказва още морякът.

„Накрая вече нямаше как и тръгнахме“, казва още той. 

След като слизат от кораба, нашите моряци са извозени до един пост в покрайнините на Мариупол. Там са минали през  паспортна проверка и проверка на багажите и след това са извозени с охрана до град Донецк.  След това са били настанени в хотел и от там тръгват към Ростов и Сочи.


Всички новини от категория Общество.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички