Каква е ситуацията с АЕЦ "Запорожие"

Няма замърсяване с радиация у нас

Каква е ситуацията с АЕЦ "Запорожие" | StandartNews.com

Няма замърсяване с радиоактивни вещества на площадката на АЕЦ "Запорожие". Радиационната обстановка в България е нормална.

Това каза председателят на Агенцията за ядрено регулиране (АЯР) Цанко Бачийски, позовавайки се на информацията, която е получена от Държавната инспекция за ядрено регулиране на Украйна. По думите му от началото на военните действия не се наблюдава промяна на радиационната обстановка в България.

Съобщенията са, че след обстрела снощи, в района на атомната централа, е имало пожар, който вече е загасен. "Няма изменения в радиационната обстановка, няма засегнати сгради на реакторните установки. Системите за безопасност работят и са в готовност", добави Бачийски. 

Председателят на АЯР посочи, че в най-голямата ядрена централа в Европа има 6 енергоблока от типа ВВР 1000.

Той обясни, че първи блок е спрян за планов годишен ремонт преди началото на военните действия на територията на Украйна. Втори и трети са спрени и е започнало тяхното разхлаждане в резултат на тази среднощна атака, което, по думите на Бачийски, са нормалните действия на операторите, които са длъжни да го направят, ако почувстват заплаха за ядрената безопасност.

Четвърти блок продължава да работи на понижена мощност - 690 мегавата, добави той, уточнявайки, че не всички атомни централи в Украйна работят на пълна мощност. Това зависи от необходимостта от електроенергия в страната. Пети и шести блок са разхладени и не работят, допълни Бачийски.

От съобщението на украинския регулатор е ясно, че все пак централата е под контрола на руските въоръжени сили, но операторите изпълняват своите задължения в съответствие с т. нар. технологични регламенти и процедурите, които гарантират безопасна експлоатация, информира председателят на АЯР.

Според Бачийски в тази ситуация няма непосредствена опасност за радиоактивно замърсяване нито на площадката на Запорожката АЕЦ, нито в околностите на централата. "Радиационната обстановка в България също е нормална, но това не означава, че всички ние не изпитваме притеснения за това, което се случва", изтъкна Бачийски.

Той припомни, че в самото начало на военните действия генералният директор на Международната агенция за атомна енергия е имал обръщение, в което е посочил, че е недопустимо да бъдат атакувани ядрени блокове и това е сериозно нарушение на Хартата на ООН и международните договори. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Редакция
Коментирай