Как Темида стана ректор

Как Темида стана ректор | StandartNews.com

Има ли пилот в самолета, наречен Стопанска академия в Свищов? Напоследък той май е дрон. Управляван от съда с решения на различни инстанции, благодарение на които отговорът на въпроса "Кой е ректорът" заприлича на някогашната игра "Тука има - тука нема".

Преди няколко дни тричленен състав на върховния административен съд постанови, че назначеният от просветния министър служебен ректор Иван Върбанов е незаконен. В момента неговият мандат е изтекъл и висшето училище се управлява от втори поред временен ректор, чието назначаване също е обжалвано. Логично е да се предположи, че и той може да се окаже незаконно назначен. В същото време в друг съд - административния във Велико Търново, отлежава жалба срещу избора на протежето на Величко Адамов - проф. Теодора Димитрова, която бе гласувана от Общото събрание през май. Ако магистратите постановят, че и нейният избор е бил незаконен, може да се окаже, че университетът вече близо година лети на автопилот. При това в момент, когато предстои нова кандидат-студентска кампания, а бройките, които държавата ще отпусне на университета, за първи път ще зависят от качеството на обучение, което той дава.

Всъщност в момента на територията на академията в Свищов си дават среща двете неслучили се реформи - образователната и съдебната. Именно благодарение на това, че те не се състояха, стана възможно университетът да се управлява с актове на съда и никой с години да не обръща внимание срещу сигналите, които преподаватели от висшето училище подаваха срещу произвола на проф. Величко Адамов. Като се започне от начина на получаване на професорската му титла и се стигне до опита му да превърне висшето училище в своя губерния. Повечето неща, за които прокуратурата го разследва едва сега, след края на мандата му, са фигурирали като сигнали, подадени срещу него, още по време на управлението му. Проблемът обаче е в това, че в онзи момент Адамов управлява не просто университет, а цял град. Той е човек, който е способен с едно вдигане на телефона да свика сесия на общинския съвет, въпреки че не е общинар, разказваха тогава негови подчинени. Всъщност целият капан от обжалвания и съдебни решения, в който в момента е затънала академията, е последица от ерата "Адамов". Пълната безконтролност във висшите ни училища, наричана "университетска автономия" и гарантирана от Закона за висшето образование, направи така, че в момента министерството не може да се намеси в ситуация, която силно сваля престижа на един университет и заплашва да превърне неговото управление в хаос. При това университет, който е от значение за региона, защото друго подобно висше училище наоколо няма. Ако до момента имахме направена реформа в тази част от висшето образование, МОН все щеше да получи някакви инструменти, с които да се намеси в кризисната ситуация, преди тя да е станала катастрофална. В момента обаче дори самата тричленка на ВАС открито заявява на министъра, че право да реши дали ректорът е законно избран има единствено съдът. А знаем как решава той в една система, чиято реформа все повече се затлачва. В конкретния случай, свързан със Свищов, съдебните инстанции на различни нива вземат толкова парадоксални решения, че човек започва да се чуди един и същи закон ли четат. И кой точно от тях го чете като дяволът Евангелието. Във всеки случай към момента, поне що се отнася до Свищов, Темида не се справя с ролята на безпристрастен съдник. И надали ще се справи по-добре с ролята на ректор.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай