Как Слави дари бус с храна за бежанците

Лидерът на ИТН закара бус с храни и дрехи на украинци в Свети Влас

Как Слави дари бус с храна за бежанците | StandartNews.com
  • Хотелиерка се грижи сама за 200 жени и деца, бягащи от войната
  • Лидерът на ИТН закара бус с храни и дрехи на украинци в Свети Влас

 

Слави Трифонов направи благороден жест като закара бус с храни и дрехи за 200 украински бежанци.

Лидерът на "Има такъв народ" помогна вместо държавата на жена, която сама се грижи за майки с деца и възрастни хора, бягащи от войната в Украйна. Това научи "Стандарт" от свои читатели, впечателни от постъпката на Трифонов, както и тази на Елена Андонова от Свети Влас.

Миналата седмица тя настани в своя хотел "Роял Палм" 120 жени и деца, бягащи от войната в Украйна и се пое грижа за прехраната им със собствени средства.

След това обаче продължиха да идват и други бежанци, за които Елена се наложи да отвори и двата си хотела в "Слънчев Бряг". Досега вече е осигурила покрив за над 200 души, като повече от половината са деца.

"Вече отворих и хотелите си в "Слънчев бряг", тъй като част от хората, които са в "Роял Палм", имат  роднини, които също продължават да пристигат. Аз не мога да събера всички тези хора в един хотел", разкза тя пред "Стандарт".

Признава, че вече капацитетът на хотелите й е запълнен на 85% и може да приеме още най-много пет семейства. За издръжката на бежанците тя все още не получила помощ от държавата, но вярва, че скоро това ще се случи. Дотогава осигурява прехраната им със собствени средства, но и нейните възможности също са ограничени. "Предоставям закуска, обяд и вечеря, но те имат и други нужди, които аз вече не мога да задоволя", казва тя. Затова разчита и на дарения, а всяка помощ под формата на дрехи, медикаменти, хранителни продукти или лакомства за децата е добре дошла.

Анонимно дарение

Елена отказа да потвърди за получената помощ от Слави Трифонов. Казва обаче, че при нея са пристигнали две големи дарения.

Едното е от бургаската организация "Верният настойник", които са донесли подаръци за всички деца в хотелите и два буса хранителни продукти. Другото е анонимно и представлява цял бус с храни, дрехи и одеяла за бежанците. Навярно именно то е пратено от Слави Трифонов, който обаче не е искал да го разгласява.

Други хотели последваха примера

"Хората продължават да прииждат. По данни от мои близки в Украйна броят на бежанците ще расте и дори до седмица се очаква още повече хора да влязат в България", посочва Елена.

По думите й доста други хотели също се подготвят се да отварят врати или вече са отворени. "Виждам, че и други колеги настаниха хора, което до известна степен ме успокоява. Защото аз бях една от първите и въобще не знаех какво ще се случи. Но се надявам, вярвам, че държавата ще ни подкрепи", казва тя.

Регистрира ги един по един

"Моята най-важна задача в момента е да регистрирам всички тези украински граждани през системата. След като ги регистрирам вече учаквам да се изгради в РПУ Несебър специален пункт, където отново със заявление да се придобие статут и вече всичко да бъде канализирано и да се случават нещата, както трябва", обяснява Елена.

Тя много разчита на изграждането на въпросния пункт в районното в Несебър, където да закара бежанците и да ги регистрира един по един. Защото в противен случай трябва да кара всички до миграционната служба в Бургас, за да вземат статут. "Те нямат автомобили, при мен идват с автобуси, защото са крайно нуждаещи се бедни хора", обяснява Елена.

Надява се на помощ от април

Тя се надява след като приключи процесът по регистрация на бежанците, от 1 април да получи и обещаната помощ от държавата от 40 лева на настанен човек. Според анонсираното от правителството тя трябва да е за периода от 24-и февруари до 31-и март. Елена смята, че с правилна калкулация и разчет тази сума ще стигне за покриване на нуждите на бежанците.

"Вярвам, че ще се получат нещата, разбирам, че ситуацията е нова, свързана е с много въпроси. Ясно е, че не може да се реагира скорострелно, аз също имам търпение, изчаквам, въпреки че не знам бъдещето какво ще е, дали ще получа тази помощ", споделя жената. Ако не получи подкрепа от държавата ще продължи да разчита на всеки, който има желание да помогне.

Осигуряват работа на желаещите да останат у нас

Елена Андонова е направила проучване сред настанените в хотелите и украински граждани и 80% от тях заявяват, че искат да се приберат веднага след прекратяване на военните действия.

Около на 20 сто обаче имат желание да останат да работят в България като има въможност да намерят препитание в туризма.

"Аз дори съм приготвила позиции - работни места за около 30 жени. Те искат да останат, искат да работят, а аз имам нужда от работна ръка. Така че ще ги ангажирам в моите хотели като камериерки, помощник-готвачи. Имам как да ги входирам в процеса на работа и да им давам заплата за извършения труд. Смея да кажа, че те са млади жени, работни. Това са културни, възпитани дами", коментира Елена пред "Стандарт". По думите й дори има идея как да се направи организация две майки да се грижат за децата, докато останалите работят. Тя дори е разговаряла със свои познати други хотелиери и собственици на фирми, които също имат готовност да назначат на работа хора от Украйна. Има как да си бъдем полезни, убедена е Елена.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай