Как да познаете преброителите? Проверете номера им

Гледайте и маската им

Как да познаете преброителите? Проверете номера им | StandartNews.com

Как да познаем преброителите, които вече обикалят домовете ни, за да вземат кодовете за електронната ни анкета или да попълнят на място хартиената? Длъжни ли сме да ги пускаме в домовете си?

Тези въпроси тревожат много българи, още повече, че през 30-те години преход не една благородна мисия е била използвана от измамници.

Ако някой изпитва съмнение относно легитимността на преброителя, може да позвъни на *2021, където да продиктува имената и служебния номер на преброителя. Операторите ще извършат проверка и ще потвърдят дали преброителят в съответния участък се казва така, съобщиха от Националния статистически институт.  Всеки преброител ще бъде и със синя предпазна маска, на която е изписано "Преброяване 2021", напомнят от НСИ.

Всички преброители са преминали предварителна проверка за чисто съдебно минало, навършили са 18 години и имат минимум средно образование. От вчера те са започнали обхода на разпределените им участъци в цялата страна. Преброителите ще преброяват само хората, които не са се преброили вече електронно или не желаят да го направят онлайн сами, отбелязват от НСИ.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай