Сряда,

Как да изчислите пенсията си

От: Агенция Стандарт -
Как да изчислите пенсията си
A
A
A

Знаете ли каква пенсия ще получавате от държавата? Много малко хора са наясно и дават утвърдителен отговор на този въпрос. Ако сте относително млад, въпросът кога ще получавате пенсия също най-вероятно остава отворен заради непрекъснатото увеличаване на пенсионната възраст и липсата на дългосрочност в правените реформи в пенсионноосигурителната система. И все пак има начин да проверите - макар и до голяма степен ориентировъчно - какъв ще е размерът на вашата пенсия. Съществува калкулатор на Националния осигурителен институт, който дава приблизителния размер на държавната пенсия, която ще получавате.

Електронната услуга отразяват промените в Кодекса за социално осигуряване, приети в края на 2020 г., и в Наредбата за пенсиите и осигурителния стаж, обнародвани през май тази година, с които е определен нов начин за изчисляване на намалението на индивидуалния коефициент на лицата, които са родени след 31.12.1959 г. и са осигурени в универсален пенсионен фонд.

Самите промени влязоха в сила от 01.09.2021 г., бъдещите пенсионери вече могат да проверят приблизителния ефект от тяхното прилагане на базата на прогнозните стойности, изчислени чрез електронната услуга.

Индивидуалният коефициент е един от елементите, въз основа на които се определят размерите на пенсиите, свързани с трудова дейност. Намалението му отразява обстоятелството, че лицата, родени след 1959 г., се осигуряват за държавна пенсия с по-нисък размер на осигурителната вноска за риска „старост“, тъй като част от нея постъпва в универсален пенсионен фонд с цел получаване на втора допълнителна пенсия. То е строго индивидуално и корекцията зависи пряко от осигурителната история на лицето и конкретните му периоди на осигуряване, уточнява Монитор. 

При новия начин за изчисляване на намалението на индивидуалния коефициент, който влезе в сила от началото на септември 2021 г., се вземат предвид:

-трансферът от държавния бюджет в размер 12 на сто върху сбора от осигурителните доходи на всички осигурени лица за периода от 2009 г. до 2015 г. вкл. – при определяне размера на вноската за фонд „Пенсии“ на държавното обществено осигуряване за трета категория труд, за лицата, родени преди 01.01.1960 г.;-броят на месеците, през които лицето е осигурявано в универсален пенсионен фонд, спрямо общата продължителност на осигурителния му стаж, определена като брой месеци с осигуряване в държавното обществено осигуряване, като месеците с осигуряване в универсален пенсионен фонд и в държавното обществено осигуряване са календарните месеци, за които са внесени или дължими осигурителни вноски. Промените целят постигането на по-малко по размер намаление на индивидуалния коефициент и съответно – по-висок размер на пенсията.

Тагове: Пенсия

Коментари

Сортирай по: Новите първо

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички